Dubbele cilinders

Dubbele cilinders zijn een soort cilinders, oftewel cilindersloten. Het is een bepaald soort slotmachine die werkt met een cilindervormige behuizing. Onder cilindersloten vallen meerdere soorten zoals knopcilinders, enkele cilinders en dus ook dubbele cilinders. Een cilinderslot heeft zijn naam gekregen door de cilindervormige behuizing die in een deur wordt gedaan. Hierin bevindt zich een slot dat werkt met plaatjes, stiften of iets anders dat ervoor zorgt dat het slot geblokkeerd wordt bij een verkeerde sleutel. Bij de juiste sleutel worden de plaatjes, stiften of andere mechanismen opzij geduwd tijdens het draaien en gaat het slot open.

Lees meer

Verschil enkele en dubbele cilinders

Onder cilindersloten vallen dus meerdere soorten. Je hebt bijvoorbeeld knopcilinders, waarbij aan de ene kant van de cilinder een sleutelgat zit en aan de andere kant een knop zit. Daarnaast zijn er ook enkele en dubbele cilinders. Hier zit een verschil tussen.

Dubbele cilinders is een dubbel slot met aan beide kanten van de cilinder een sleutelgat. Dit slot zit dus in een deur en de deur kun je dus aan beide kanten openen en sluiten met de juiste sleutel. Hier zie je dus duidelijk aan beide kanten een sleutelgat zitten, daarom heet het ook wel dubbel cilinderslot.

Het verschil met enkele cilinders is dat enkele cilinders maar aan een van de cilinderkanten een sleutelgat heeft. Aan de andere kant, ook wel de blinde kant, zit dus niks. Hier zit geen sleutelgat en ook geen knop. Een enkel cilinderslot is dus een slot waarbij je maar aan een van de kanten het slot kan openen en sluiten.

Voordeel van een dubbel cilinderslot

Aan knopcilinders en enkele cilinders zitten veel voordelen, maar ook dubbele cilinders hebben hun eigen voordelen. Met een dubbel cilinderslot weet je namelijk zeker dat je het slot aan beide kanten kan openen en sluiten. Je kunt jezelf niet zomaar buitensluiten, zoals je met een enkel cilinderslot misschien wat sneller doet. Daarnaast is een dubbel cilinderslot erg veilig doordat je aan beide kanten van de deur het cilinderslot kan sluiten.

Cilindersloten, waaronder ook dubbele cilinders, zijn de laatste tijd veel onder het vergrootglas gelegd. Inbrekers hebben namelijk een techniek uitgevonden waarbij ze cilindersloten makkelijk kunnen openbreken met een boormachine. Dit wordt ook wel kerntrekken genoemd. Omdat dit natuurlijk niet veilig is voor je huis en jezelf, zijn cilindersloten veel onderzocht. Als je een cilinderslot gaat kopen, is het belangrijk om uit te kijken naar een SKG keurmerk.

Keurmerk SKG

Het politiekeurmerk Veilig Wonen heeft als advies uitgegeven dat een cilinderslot met een SKG keurmerk een stuk veiliger is. Ook zouden sloten met zo’n keurmerk weerbaarder zijn tegen kerntrekken. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Keurmerk. Deze onafhankelijke stichting test en keurt sloten. Hierbij kijken ze naar de stevigheid en duurzaamheid van de sloten. Ook wordt er gekeken naar inbraakweerbaarheid. Als een slot dus de goedkeuring en het keurmerk van SKG draagt, weet je zeker dat je een veilig slot hebt die ook echt getest is van tevoren. Met een bepaald puntensysteem, in de vorm van sterren, wordt aangegeven hoe inbraakweerbaar een slot is. Hoe meer sterren, hoe beter natuurlijk. Kijk hier dus voor uit bij het kopen van een dubbele cilinder.