Sluitpotten en -kragen

Als je je deur op een goede manier dicht wilt doen en je je kozijnen wilt beschermen is het handig om een sluitlijst of ander sluitgarnituur te gebruiken. Als je dit niet genoeg vindt, kun je sluitpotten en -kragen aanschaffen. Deze kleine producten zijn een aanvulling op andere sluitsetten zoals sluitlijsten, sluitgarnituur en sluitkommen. De kleine potjes en kragen kunnen versteviging bieden aan de sluitplaten. Een sluitpot is een rond stukje waar het slot invalt. Een sluitkraag is dan weer het product waar deze sluitpot in komt te zitten.

Lees meer

Extra stevigheid en veiligheid

Het kan nooit kwaad om je deuren wat beter te beveiligen en verstevigen. Sluitpotten en -kragen zijn makkelijk aan te komen en helemaal niet duur. Het is een echte toevoeging aan je slot, aangezien het je slot nog steviger en veiliger maakt. Met de extra kraag en het potje kun je je slot er nog beter in laten vallen en zorg je nog meer voor bescherming tegen beschadiging van de kozijnen.

Check dit goed voordat je een sluitpot of sluitkraag gaat kopen

Voordat je een sluitpot of sluitkraag in gaat slaan, is het handig naar onderstaande dingen te kijken. Elke deur en raam en elk slot is namelijk anders, dus niet elke sluitpot of sluitkraag zal er in passen. Check dit voordat je een sluitpot of -kraag aanschaft:

  • Check of je de juiste millimeters koopt. Elk slot heeft een bepaald aantal millimeters waar het in moet vallen en als de sluitpot en -kraag die niet hebben, dan kan het slot hier ook niet makkelijk in vallen. Check dus altijd de afmetingen van de sluitpotten en sluitkragen.
  • Check ook altijd goed voor welke deur de sluitpot of -kraag. Zo zijn sommige voor een dubbele deur en andere weer voor een slot bij een raam. Hier zitten stiekem toch kleine verschillen in, dus altijd handig om even te checken voordat je iets inslaat.
  • Bedenk ook even of je graag wilt dat een pot of kraag verstelbaar is of niet. Er zijn zeker sluitpotten en sluitkragen die makkelijk te verstellen zijn, maar niet alle potten en kragen op de markt zijn verstelbaar.

SKG keurmerk

We houden van veiligheid en Stichting Kwaliteit Gevelbouw staat daar helemaal achter. De Stichting Kwaliteit Gevelbouw, oftewel SKG, is een onafhankelijke stichting die onder andere sluitwerk test en controleert. Ook sluitpotten en -kragen gaan door de keuring heen. Dan worden ze gecontroleerd op sterkte, duurzaamheid en wordt er gekeken naar inbraakweerbaarheid. Hoe weerbaarder de potten en kragen tegen diefstal zijn, hoe meer sterren ze van de SKG krijgen. De meeste sluitpotten en -kragen hebben twee sterren en dit betekent al veel goeds voor de inbraakweerbaarheid. Voor extra veiligheid kies je dus voor sluitpotten en -kragen met SKG sterren.