Sluitplaten

Met een sluitplaat kun je je kozijnen beschermen tegen schade tijdens het open en sluiten van het slot. De sluitplaat met zijn stalen buigbare lip kan ervoor zorgen dat de dagschoot het kozijn niet beschadigt als je het slot opent en sluit. Met een sluitplaat bescherm je dus je kozijn tegen beschadiging. Ook is een sluitplaat een mooie manier om het sluitgat van je kozijn af te werken. Een sluitplaat koop je dus ook op basis van welke sluitgat je hebt. Volgens sommige een overbodige luxe, maar voor ons is de sluitplaat een mooie manier om en je sluitgat af te werken en het kozijn te beschermen tegen beschadigen.

Lees meer
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Welke sluitplaat kies je?

Welke sluitplaat je kiest ligt aan welk slot je hebt. Hier kies je dan de juiste sluitplaat bij. Als je een sluitplaat uit gaat kiezen, zal daar bij staan voor welk slot deze plaat geschikt is. Zo moet de vorm van het gat er goed in passen. Ook moet je kijken naar het kozijn dat je hebt. Op basis hiervan kun je de juiste sluitplaat uitkiezen die bij het slot en het kozijn past. Met de juiste sluitplaat zorg je ervoor dat je kozijn niet beschadigt raakt.

Verschillende soorten sluitplaat

Er zijn verschillende soorten sloten en kozijnen en dus zijn er ook verschillende soorten sluitplaten. In het algemeen zijn deze drie soorten de meest bekende:

 • De verlengde sluitplaat: deze sluitplaat is dus verlengd en perfect voor een groot slot of groot kozijn. Naast de normale sluitplaat, ziet hier een extra stuk materiaal aan dat ervoor zorgt dat je kozijn beschermd wordt.
 • Een hoeksluitplaat: een sluitplaat voor in de hoek dus. Deze sluitplaten zijn speciaal voor de sloten in de hoek van een kozijn.
 • Een vlakke sluitplaat: deze sluitplaten zijn vlak en wat aan de wat kleinere kant.

Materiaal en vorm van de sluitplaat

Een sluitplaat moet van sterk materiaal zijn, aangezien het kozijn moet beschermen. Daarom zijn de meeste sluitplaten gemaakt van RVS, staal of messing. Deze sterke materialen buigen niet makkelijk en beschermen dus het kozijn zodra je het slot sluit of opent.

De vorm van een sluitplaat is simpel. Het is een langwerpig stuk materiaal waar twee rechthoekige gaten in zitten. Hier moeten de sloten doorheen kunnen. De vorm van de voorplaat kan dan afgerond zijn of rechthoekig. Dit heeft verder weinig te maken met handigheid, maar meer met wat je mooi vindt. Met de gaatjes in de platen kun je makkelijk de platen monteren bij het slot.

Draairichting

Je draait een slot een bepaalde richting op. Ook een sluitplaat heeft daarmee te maken. Kijk hier goed naar voordat je een sluitplaat koopt. Sommige sluitplaten zijn voor sloten die linksom draaien en sommige die rechtsom draaien. Er zijn ook sluitplaten voor sloten die beide kanten kunnen opdraaien. Check dit goed voor je een sluitplaat koopt, anders kan het alsnog gebeuren dat je je slot beschadigt. De meeste sluitplaten kunnen tegen beide draairichtingen.