Sluitlijsten

Een sluitlijst plaats je tegenover de kant van een deur waar een meerpuntssluiting zich bevindt. Als je zo’n sluiting aan de ene kant van dubbele deuren hebt, kun je het beste een sluitlijst aan de andere van de deuren doen. Deze sluitlijst is perfect voor de haken en blokschoten van de meerpuntssluiting om erin te vallen. Op deze manier worden de deuren vergrendeld. De sluitlijst plaats je aan de kopse kant van de passieve deur. Hierdoor zie je de sluitlijst bijna niet te zitten en valt deze niet op. Als je de dubbele deuren afwerkt met deurnaalden zie je er helemaal niks van.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Inbouw of opbouw sluitlijsten

Als je dubbele deuren hebt, wordt een sluitlijst meestal aan de passieve deur vastgemaakt. Op de actieve deur zit dan een meerpuntssluiting die dan makkelijk in de passieve deur met een sluitlijst valt. Hierdoor sluit de deur op een makkelijke en veilige manier. Er zijn inbouw en opbouw sluitlijsten. Hier zitten kleine verschillen in, bijvoorbeeld op welke deur ze het beste zijn en hoe ze worden geplaatst.

De inbouw sluitlijsten zijn de minst opvallende sluitlijsten. Als je ze afwerkt met bijvoorbeeld deurnaald van bijvoorbeeld aluminium of hout dan zie je er bijna niks meer van terug. Inbouw sluitlijsten worden doorgaans gemonteerd op bestaande deuren. Op een later moment kan je hier dan ook nog een meerpuntssluiting op plaatsen.

Er zijn ook opbouw sluitlijsten. Deze vind je voornamelijk terug bij renovatiedeuren. De opbouw sluitlijsten plaats je op de deur aan kopse kant. Je plaats de sluitlijst er dus niet in, maar juist op. Vandaar ook de naam opbouw.

Draairichting en kant sluitlijst

Sluitlijsten worden dus voornamelijk aan de passieve kant van de dubbele deuren geplaatst. Dit zodat de actieve deur hier makkelijk in valt. Aan welke kant je de sluitlijst moet plaatsen is dus vrij makkelijk, maar let ook altijd even op de draairichting van de sluitlijsten. Sommige draaien namelijk rechts op en sommige links. Dit kan goed zijn om te weten, aangezien je slot ook een bepaalde kant op draait. Houdt dit dus goed in de gaten als je een sluitlijst gaat kopen voor je dubbele deuren.

Materiaal sluitlijsten

Sluitlijsten moeten stevig zijn om zo te zorgen voor een veilige en goede sluiting van de deuren. De meeste sluitlijsten zijn hierdoor gemaakt van staal, metaal of ander sterk materiaal zoals messing of RVS. Dit sterke materiaal zorgt ervoor dat het slot altijd goed blijft zitten en dat de kans op openbreken erg klein wordt.

Keurmerk SKG

Hou je van extra veiligheid en zekerheid, let dan op het SKG-keurmerk. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het is een onafhankelijke stichting voor het testen en controleren van hang- en sluitwerk. Tijdens de test controleren ze de sterkte en duurzaamheid. Als een scharnier of slot zowel sterk als duurzaam is, en voldoende anti-diefstal, krijgt het sterren. Hoe meer sterren het scharnier of slot heeft, hoe hoger de diefstalbeveiliging is. Bij sluitlijsten zie je dit keurmerk ook. Hoe meer sterren, hoe veiliger de sluitlijst.