Sluitgarnituren

Bij garnituur denk je misschien aan lekkere hapjes voor bij je drankje, maar in dit geval is sluitgarnituur voor je sloten van je deur of raam. Het slot en het kozijn van je deur of raam is belangrijk en daar moet je zuinig op zijn. Dit doe je door sluitgarnituren in te slaan. Met een set sluitgarnituur bescherm je je deur, het slot en het kozijn tegen beschadiging. Met sluitgarnituren worden de dagschoten, nachtschoten en eventuele extra haken en schoten opgevangen. Ook meerpuntssluitingen en veiligheids- insteeksloten worden beschermd door sluitgarnituren dus. Sluitgarnituren koop je meestal in een set, omdat je ook meerdere sloten en kozijnen in je huis hebt die je tegen schade wilt beschermen. Daarnaast is een sluitgarnituur toevoegen aan je slot extra veilig.

Lees meer

Inhoud van set sluitgarnituur

Sluitgarnituren worden meestal verkocht in setjes en hier zitten dan meerdere soorten sluitwerken in die je deur en kozijn beschermen. In een set sluitgarnituur zit vaak een of meerdere sluitplaten. Een sluitplaat plaats je om je slot van een raam of deur. Als je dan het slot gebruikt om de deur of raam te openen of te sluiten, beschermt de sluitplaat het kozijn tegen schade.

Een sluitkom vind je vaak ook in een set sluitgarnituren. Een sluitkom is speciaal gemaakt voor een meerpuntssluiting, veiligheid- insteeksloten en voor het beschermen van de sloten en het kozijn. Soms zit er bij een sluitkom ook een sluitplaat. Zo heb je dus dubbele bescherming en dubbele zekerheid. Ook vind je vaak renovatiesets bij sluitgarnituren.

Welke sluitgarnituur moet je kopen?

Welke sluitgarnituren je moet kopen hangt af van waar het komt te zitten. Zo zijn sommige garnituren speciaal voor deuren en sommige speciaal voor ramen. Zelfs per deur kan het verschillen. Sommige garnituren passen beter in buitendeuren en sommige beter in binnendeuren. Let hier dus goed op bij je aankoop.

Check ook goed hoeveel millimeter een garnituur, sluitkom of sluitplaat is. Een te klein of groot sluitgarnituur voor je deur of raam is namelijk onhandig. Dan wordt het kozijn alsnog niet goed beschermd. Bij de sluitgarnituren staat meestal aangegeven voor welk slot ze zijn en hoeveel millimeter ze zijn. Het mooiste is natuurlijk als het sluitgarnituur netjes aansluit op je deur- of raamkozijn.

Het SKG keurmerk

Als je van extra beveiliging en zekerheid houdt, dan moet je uitkijken voor het SKG keurmerk. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het is een onafhankelijke stichting die hang- en sluitwerken test en keurt. Tijdens de test checken ze sterkte en duurzaamheid. Als het hangwerk of sluitwerk sterk en duurzaam is en daarnaast voldoende inbraakwerend is, krijgt het sterren. Hoe meer sterren hangwerk of sluitwerk heeft, hoe inbraakvertragender het is. Bij sluitgarnituur zie je vaak het keurmerk terug. Als je meer veiligheid wilt, moet je voor meer sterren gaan.