Rolschuiven

Rolschuiven zijn schuiven die je kunt plaatsen op deuren of poorten. Rolschuiven worden ook wel rolstaartschuiven genoemd. Deze schuiven kunnen op veel soorten deuren worden geplaatst en je rol of schuift ze makkelijk dicht met het handvat. Dit handvat kan een knop, stalen plaat of beugel zijn. Rolschuiven worden op veel deuren gebruikt en kunnen in veel soorten en maten gekocht worden. Welke je precies nodig hebt is afhankelijk van je voorkeuren en deuren.

Lees meer

Uitvoering

Een rolschuif is er in verschillende uitvoeringen. Ook in ons assortiment kun je verschillende uitvoeringen vinden. Zo hebben we rolschuiven die vlak zijn. Deze schuiven zijn vlak en worden dus makkelijk in het haakje geschoven. Er zijn ook rolschuiven met een bocht. Deze schuiven hebben aan het uiteinde van de schuif een bocht, waardoor die ook precies in het haakje terecht komt. Daarnaast zijn er ook afsluitbare rolschuiven die je in elkaar schuift en vastmaakt met een hangslot waar de twee openingen van het schuifgedeelte en vaste gedeelte samenkomen. Welke schuif het beste is voor je deur, hangt van de deuren af.

Soort deuren

Er zijn rolschuiven voor gelijkliggende en terugliggende deuren. Een rolschuif bestaat uit een schuif en het haakje waar de schuif in schuift. Dit haakje wordt vaak vastgemaakt aan het kozijn en de schuif aan de deur of juist andersom. Als de deur terugliggend is, dan is een rolschuif met bocht nodig. Dan moet de schuif namelijk een stukje terug om in de haak te schuiven en daarom heeft de schuif een bocht. Voor gelijkliggende deuren is een platte rolschuif voldoende. Die schuift namelijk makkelijk in het haakje doordat de deur en het kozijn gelijkliggen. Een rolschuif met hangslotopening kan voor beide deuren gebruikt worden, ligt eraan of de schuif een bocht heeft of niet.

Materiaal

Rolschuiven horen stevig te zijn, aangezien ze de deur of poort goed moeten beveiligen en afsluiten. Rolschuiven moeten ook weer niet te zwaar zijn, aangezien ze dan te veel aan de deur trekken. Hierdoor zijn meestal rolschuiven gemaakt van rvs of verzinkt staal. Niet alleen zijn ze sterk en licht, maar ze zijn ook bestand tegen slecht weer. Ze gaan niet roesten bij veel regen en zullen niet omvormen bij te warm weer.

Lengte

Rolschuiven hebben niet echt een vaste lengte. Dit komt ook mede doordat de schuiven vaak een ander soort handvat hebben. De ene heeft een lange stalen plaat en de andere een klein knopje als handvat. De meeste rolschuiven in ons assortiment vallen tussen de 100 en 600 millimeter. Dit scheelt dus wel een paar millimeter. Wil je graag een rolschuif die weinig opvalt en juist meer wegvalt? Kies dan een richting de 100 millimeter. Een zware of dikke deur? Dan is een rolschuif die wat langer is handiger. Hoe dan ook zullen de rolschuiven goed op de deur passen. Welke je kiest ligt meer aan je eigen voorkeur voor onder andere veiligheid en stevigheid.