Profielgrendels

Profielgrendels zijn grendels die je op je deur of het kozijn kan bevestigen. Een profielgrendel bestaat uit een schuifbare grendel en een opening waar deze grendel dan in komt te zitten. Door een simpele draai met een uitsteeksel aan de grendel, wordt het slot dan vergrendelt. Dit werkt simpel en snel en is een goede manier van een deur op slot doen. Het kan werken als extra vergrendeling en beveiliging of juist als een privacyslot. Als je bijvoorbeeld thuis werkt, is een profielgrendel op je kantoordeur handig. Als je dan even geen kinderen of huisdieren in je kantoor wilt, doe je makkelijk de deur even op slot.

Lees meer

Verschilt profielgrendel en profielschuif

Een profielschuif en profielgrendel lijken erg op elkaar. Er zitten wel een aantal verschillen tussen. Het grootste verschil is dat een profielschuif in het haakje schuift en de profielgrendel schuif en vervolgens vergrendelt. Bij een profielschuif zit dus niet de optie van het vergrendelen. Bij een profielschuif blijft de deur alsnog dicht doordat de schuif in het haakje zit, maar bij een profielgrendel is dit net ietsje steviger en beter vergrendelt.

Aan de schuif bij een profielgrendel zit een klein handvat die je makkelijk in een van de openingen van het omhulsel van de schuif plaats. De opening aan de buitenkant is als de deur van het slot is en de opening in het midden is als de deur moet worden vergrendeld.

Toepassing van schuif op de deur

Profielschuiven en profielgrendels zijn gemaakt voor een bepaald soort deuren. Sowieso past een profielgrendel op vrijwel alle deuren, maar het is afhankelijk van de ligging van de deur hoe de profielgrendel eruit ziet. Zo heb je bijvoorbeeld gelijkliggende deuren. Deze deuren liggen gelijk met het kozijn. De schuif plaats je op de deur en het haakje met opening op het kozijn, of andersom, en je schuift ze daarna makkelijk in elkaar. Bij terugliggende deuren, waar het kozijn en de deur dus een stukje uit elkaar liggen, heeft de schuif in de profielgrendel een bocht nodig om in het haakje met opening te passen.

Afmetingen

Afmetingen van een profielgrendel zijn vaak niet belangrijk voor de deur zelf, maar eerder voor je eigen voorkeuren. De meest profielgrendels zijn 25 millimeter breed en nemen hierdoor absoluut niet veel ruimte in op de deur. De lengte van de profielgrendel kan verschillen. Soms is deze 50 millimeter en soms 60 millimeter. Het is hier voornamelijk een kwestie van voorkeur. Een lange profielgrendel zie je meer dan een korte profielgrendel. Toch scheelt het vaak niet zo veel. Als je toch een bepaalde soort lengte nodig hebt, bijvoorbeeld als er openingen in je staldeur zitten en je daar niet overheen kan met de profielgrendel, dan is het goed om de afmetingen te checken voor je een grendel koopt.

Materiaal

Profielgrendels zijn vaak gemaakt van staal, messing of aluminium. Dit materiaal is sterk en licht. Hierdoor kan het de deur goed vergrendelen. In ons assortiment vind je ook profielgrendels van messing en aluminium.