Plaatschuiven

Plaatschuiven zijn schuiven die je dichtschuift door een plaat in een haakje te schuiven. Het is een makkelijke en handige manier om een deur of raam af te sluiten of extra beveiliging te geven. Een plaatschuif, naast de rolschuif (die overigens veel op elkaar lijken), wordt veel gebruikt. Een plaatschuif vind je bijvoorbeeld terug bij poorten, schuren, stallen, maar ook toilethokjes. Bij toilethokjes ze je vaak plaatschuiven terug die ook meteen het slot aan de buitenkant op rood, voor bezet, schuiven. Een plaatschuif is een goede schuif om een deur extra te beveiligen of om een deur van binnenuit dicht te kunnen doen voor privacy, bijvoorbeeld in je werkruimte of op de wc.

Lees meer

Uitvoering van de schuif

Plaatschuiven zijn er in verschillende uitvoeringen. Je hebt een schuif die plat is een schuif die ene bocht heeft. Een platte plaatschuif heeft een platte schuif die makkelijk in het bijbehorende haakje schuift. Dit haakje zit dan ook op dezelfde lengte en ligging van de plaatschuif. Een plaatschuif met bocht heeft een bocht aan het uiteinde van de schuif. Deze bocht is nodig zodat de schuif in het haakje kan schuiven, die net iets meer naar voren of naar achter ligt. Door de bocht passen ze precies in elkaar.

Geschikt voor terugliggende of gelijkliggende deuren

Je raadt het misschien al, maar die vlakke plaatschuiven en plaatschuiven met bocht zijn er niet voor niks. De plaatschuiven zijn namelijk voor een specifiek soort deur. Zo heb je de gelijkliggende deur. Deze deur ligt gelijk aan het kozijn. Zij sluiten goed aan. Hiervoor heb je een vlakke plaatschuif nodig. De plaatschuif plaats je op de deur en het haakje op het kozijn, of andersom, en door de gelijke ligging kan de vlakke schuif makkelijk in het haakje schuiven.

Bij terugliggende deuren heb je dan een plaatschuif met bocht nodig. Ook hier plaats je de schuif en haak om deur en kozijn. Door de terugliggende deur valt de schuif net iets anders in het haakje en heb je dus de bocht nodig zodat het past.

Lengte van de schuif

Nu we het hebben gehad over de voornaamste dingen waar je op moet letten bij het kopen van de juiste plaatschuif voor de juiste deur, gaan we het hebben over de afmetingen van de plaatschuif. Een plaatschuif is er voor extra beveiliging of privacy. Het is een simpel slot en daardoor ook niet zo groot. De meeste plaatschuiven zijn maar 50 tot 120 millimeter. Dit is vaak al genoeg voor een staldeur, toilethokje of kantoordeur. Check altijd goed de lengte van de plaatschuif. Als je bijvoorbeeld een staldeur met openingen in de deur hebt, dan is het mooi als de plaatschuif daar net voor kan worden geplaatst.

Materiaal van de schuif

De plaatschuiven in ons assortiment zijn gemaakt van verzinkt staal. Niet alleen is dit materiaal sterk, maar het is ook licht en dun. Hierdoor trekt het niet aan de deur en kan het makkelijk worden bediend. Ook kan dit materiaal tegen een stootje en tegen slecht weer. Dat is ook wel nodig in dit land en bij deuren die veelal buiten staan.