Plaatgrendels

Een plaatgrendel is een soort grendel en sluitwerk dat makkelijk te bedienen is en je deuren en poorten snel en goed afsluit. Een plaatgrendel is een verzamelnaam voor meerdere soorten grendels die door middel van een of meerdere plaatjes wordt vastgemaakt aan de deur of het kozijn. Een plaatgrendel kun je terugvinden op veel soorten deuren en het is daarom ook een welbekende grendelsoort onder veel mensen. Dit komt ook mede doordat er veel soorten grendels onder een plaatgrendel kunnen vallen. Het is namelijk een grendel met een plaat erachter. Let goed op bij het kopen van een plaatgrendel: soms worden er wel schroeven en bevestigingsmaterialen meegeleverd en soms moet je die zelf nog inslaan.

Lees meer

Voordelen plaatgrendels

Er zitten veel voordelen aan plaatgrendels of andere soorten grendels. Grendels zijn meestal iets kleiner en vallen dus iets minder op bij deuren en poorten. Het is een snelle en goede manier om een deur, poort of hek af te sluiten overdag of als je thuis bent. Een grendel is namelijk wel stevig, maar voor bijvoorbeeld een tuindeur of poort naar je tuin is het handig ook nog een extra slot te hebben voor als je niet thuis bent of aan het slapen bent. Een grendel, zoals een plaatgrendel, is vooral handig overdag. Dan wil je vaker de deur open en dicht doen of willen je kinderen of huisdieren naar buiten. Met een simpele plaatgrendel haal je de deur snel van het slot af en doe je die er ook snel weer op.

Verschillende soorten en toepassingen

Er zijn veel verschillende soorten en toepassingen van plaatgrendels. Er vallen namelijk meerdere soorten grendels onder, alleen de plaat achter de grendel is een overeenkomstig aspect. Plaatgrendels kunnen namelijk verschillende toepassingen hebben. Sommige plaatgrendels zijn specifiek gemaakt voor boerderijhekken of dierenhokken. Andere zijn weer voornamelijk gemaakt voor grote deuren. Weer andere plaatgrendels kun je beter op hekken, poorten en tuindeuren plaatsen. Heb je dus voor een specifieke deur een plaatgrendel nodig? Check dan goed wat de toepassing van de grendel is die je koopt. Er bestaan ook universele plaatgrendels, die passen op vrijwel alle deuren.

Diameter pen en buisje wel of niet inbegrepen

Als je een plaatgrendel gaat kopen, is het ook handig om bij de specificaties te kijken naar de diameter van de pen. De plaatgrendel werkt namelijk zo dat de pen in een buisje schuift en zo de deur, poort of hek vergrendeld. Alle pennen hebben een bepaald aantal millimeter diameter, die tussen de 10 of 20 millimeter kan zitten. Het is belangrijk om dit te weten, aangezien het buisje waar de grendel in moet schuiven, niet altijd is inbegrepen bij het pakket. Check dus de diameter van de grendel en dan weet je welk soort buisje je er eventueel nog bij moet kopen.

Materiaal en lengte

Plaatgrendels worden veel geplaatst op deuren buiten en daarom zijn veel plaatgrendels gemaakt van rvs of verzinkt staal. Dit soort materiaal kan namelijk tegen slechter weer en tegen een stootje. Het is sterk materiaal, maar ook weer niet te zwaar voor de deur. Naast de normale zilveren stalen kleur, kun je ook plaatgrendels vinden met een zwarte coating. Niet alleen is dit een mooie kleur, het beschermt de deur ook tegen roest. De meeste plaatgrendels zijn vrij klein en hebben maar een lengte van tussen de 100 en 1200 millimeter.