Insteekgrendels

Insteekgrendels zijn grendels die zich in de deur of het raam bevinden en die je makkelijk op slot kunt draaien door de hendel te draaien of door het slot op slot te draaien. Insteekgrendels worden vaak bij ramen en deuren gebruikt voor extra veiligheid en een extra veilig gevoel. Boven op het slot in de deur of het raam, zorgen deze insteekgrendels voor extra veiligheid. Hierdoor zijn de deuren en ramen dus ook meer bestand tegen inbraken. Door insteekgrendels kunnen inbrekers niet met een koevoet zomaar het raam- of deurkozijn breken. Insteekgrendels bevinden zich aan de binnenkant van je huis, waardoor je van binnen af makkelijk alles op slot doet.

Lees meer

Op welke deuren kan de insteekgrendel?

Een insteekgrendel kan op veel verschillende deuren en dus ook ramen. Insteekgrendels zijn op vrijwel alle deuren en ramen binnenshuis te plaatsen. Ook de deur naar de tuin wordt vaak extra beveiligd met insteekgrendels. Bij de meeste insteekgrendels bedien je de grendel van binnenuit: je doet de deur of het raam dus van binnenuit op slot. Dit kun je makkelijk doen met een hendeltje, draaiknop of zelfs extra slot. Zo kunnen ramen en deuren niet meer worden open gewrikt of geforceerd worden. Hierdoor bevindt een insteekgrendel zich ook vaak aan een tuindeur aan de binnenkant. Tuindeuren zijn namelijk vaak het target van een inbreker.

De vele functies van een insteekgrendel

Insteekgrendels kunnen niet alleen handig zijn om een deur extra te vergrendelen. Insteekgrendels zijn bijvoorbeeld ook handig als je een binnendeur wilt afsluiten, maar een slot hiervoor niet nodig vindt. Ook als slot op een toilet of badkamer kan het handig of leuk zijn. Dan kun je het namelijk combineren met een vrij/bezet of groen/rood plaatje. Ook kun je extra insteekgrendels aanbrengen bij je badkamerraampje of andere ramen. Dit maakt het alleen maar extra veilig.

Nog meer veiligheid met een sleutel

Insteekgrendels bedien je meestal door een hendel of handvat om te draaien, maar er zijn ook insteekgrendels met een sleutel. Dit is dus dubbel zo veilig. Niet alleen draai je de insteek dicht en vergrendel je zo de deur of het raam, maar je kunt het ook nog extra op slot draaien door de sleutel om te draaien. Hier zitten dan vaak ook keurmerken aan vast, zoals het keurmerk van SKG en keurmerk Veilig Wonen van de politie.

Het SKG keurmerk

Insteekgrendels met een sleutel hebben meestal het SKG keurmerk. Degene met het SKG keurmerk zijn dan ook de veiligste insteekgrendels. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze stichting controleert, test en keurt onder andere sloten en scharnieren op kwaliteit, stevigheid en duurzaamheid. Ook wordt er gekeken naar of de sloten de woning ook extra veilig maken. Ook insteekgrendels met slot worden regelmatig getest door deze stichting. Zie je het keurmerk van SKG dus bij een insteekgrendel staan, dan weet je dat het met veiligheid sowieso goed zit. SKG werkt ook met een puntensysteem in de vorm van sterren.