Standaard scharnieren van kunststof

Veel mensen denken dat scharnieren alleen van materiaal zoals metaal en rvs worden gemaakt, maar er bestaan ook standaard scharnieren gemaakt van kunststof. Er zitten veel voordelen aan scharnieren van kunststof. Toch is het belangrijk dat een scharnier bij je deur of raam past: lees onze tips voor waar je eventueel vooronderzoek naar kunt doen voor je een standaard scharnier van kunststof koopt.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Voordelen van kunststof scharnieren

Scharnieren zijn vaak gemaakt van staal, zink of rvs, maar er zijn dus zeker ook standaard scharnieren van kunststof. Wij hebben hier een mooi assortiment van. Kunststoffen scharnieren zijn erg voordelig. Niet alleen zijn ze goedkoper, maar ze zijn nog steeds erg sterk. Kunststof beweegt daarnaast makkelijk mee en is ook makkelijk te monteren. Ook gaat kunststof niet roesten, zoals staal of rvs weg. Hierdoor kun je langer met kunststoffen scharnieren doen en zijn ze dus een stuk duurzamer. Kunststoffen scharnieren zijn dus zeker voordelig en een goed alternatief voor scharnieren van staal.

Het gewicht en afmetingen van de deur

Kunststoffen scharnieren kunnen dan wel voordelig zijn, maar het is ook belangrijk dat ze bij en in je deur passen. Om zeker te zijn dat een standaard scharnier van kunststof echt bij je deur past, is het belangrijk een aantal dingen op te meten en te wegen.

Zo heeft elk scharnier een maximaal draaggewicht. Dit betekent dat een scharnier maar tot een bepaald aantal kilogram een deur kan dragen. Vaak wordt dit berekend per meerdere scharnieren, omdat je bij een deur vaak meerdere scharnieren gebruikt. Als je dus zeker wilt zijn dat je deur niet te zwaar voor het scharnier dat je koopt is, haal dan de specificaties van de deur erbij. Hier zul je het gewicht van de deur vinden. Op basis hiervan kun je de juiste scharnieren inslaan die ook echt je deur kunnen dragen.

Als het scharnier de deur kan dragen, dan is het ook belangrijk dat het scharnier past. Meet daarom altijd de deur op. Hierbij is het vooral belangrijk om de dikte of breedte van de deur en het kozijn op te meten. Op basis van deze afmetingen kun je de juiste breedte scharnier uitkiezen. Een te klein of groot scharnier kan namelijk leiden tot schade of te weinig ondersteuning. Meet daarom de plekken op waar de scharnieren komen en koop scharnieren die hier tussen passen.

Het SKG keurmerk

Een laatste tip vanuit ons is het SKG keurmerk in de gaten houden. Dit keurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw wordt gegeven aan scharnieren die hoog behalen op het vlak van veiligheid en stevigheid. SKG test onder andere scharnieren op stevigheid en inbraakweerbaarheid. Een SKG keurmerk betekent dus extra veiligheid en dat kan nooit kwaad. Naast het keurmerk vind je vaak ook sterren. Hoe meer sterren, hoe veiliger en inbraakwerender het scharnier is.