Schijflagerscharnieren

Schijflagerscharnieren zijn scharnieren die in de vorm van een schijf zijn. Ze kunnen veel gewicht dragen en zijn dan ook gemaakt voor iets zwaardere deuren. Voordat je een schijflagerscharnier gaat kopen, is het altijd handig even wat vooronderzoek te doen en dan goed te kijken tussen alle soorten schijflagerscharnieren. Kijk bijvoorbeeld eens goed waar het scharnier moet komen en hoe zwaar de deur of het raam is die ondersteunt moet worden met het scharnier. Goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook als je een schijflagerscharnier gaat inslaan.

Lees meer

Draaggewicht

Het draaggewicht van een scharnier is een van de belangrijkste dingen die er is als je een scharnier in gaat slaan. Hier moet je goed naar kijken voor je een scharnier koopt. Check altijd goed waar je een scharnier voor nodig hebt. Of het nu een deur of raam is, een scharnier kan maar een bepaald gewicht dragen. Het maximale draaggewicht ligt vaak rond een bepaald aantal kilogram, zoals 80 kilogram of 110 kilogram. Het maximale draaggewicht is belangrijk, aangezien een te zware deur ervoor kan zorgen dat het scharnier loskomt of kapot gaat, dit wil je natuurlijk niet hebben.

Aantal millimeter

Daarnaast is het altijd goed om ook naar de afmetingen te kijken van de scharnieren. De breedte en lengte in millimeter zijn handig om te weten. Ook hiervoor is het handig om te checken op welke soort deur of raam je het scharnier wilt vastmaken. Op basis van de breedte en lengte van deze deur, kun je de juiste afmetingen scharnier uitkiezen. Met een te kleine of te groot scharnier zit je ook niet goed. Dan is er namelijk meer kans op afbreken. Check dus altijd goed hoe breed je deur of raam is en waar het scharnier dan moet komen. op basis daarvan kun je de juiste afmetingen scharnieren uitzoeken.

Draairichting

Ook is het belangrijk om te kijken naar draairichting. Je hebt de linkse en rechtse draairichting. Check dus goed welke kant de deur of het raam op moet draaien met het scharnier erop. Kijk ook goed naar welke soort draairichting er wordt aangegeven. Een DIN draairichting is volgens de Duitse norm en een NEN draairichting is volgens een Nederlandse norm. Helaas zijn beide precies het tegenovergestelde. Check dus altijd goed onder welke norm de draairichting valt.

Keurmerken Veilig Wonen en SKG

Voor extra veiligheid kan er gekeken worden naar keurmerken die gegeven zijn aan de scharnieren. Denk bijvoorbeeld aan het keurmerk van de politie genaamd Veilig wonen of het keurmerk van SKG, Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het politiekeurmerk Veilig Wonen checkt of een scharnier veilig genoeg is zodat je veilig kunt wonen en het scharnier niet zomaar gebroken wordt door een inbreker. SKG keurt en test een scharnier voor sterkte, duurzaamheid en inbraakweerbaarheid. Aan de hand van sterren naast het SKG keurmerk kun je zien hoe inbraakweerbaar een scharnier is. Hoe meer sterren, hoe beter.