Scharnieren zonder lager

Er bestaan scharnieren met lager, ook wel gelagerde scharnieren genoemd, en scharnieren zonder lager ook wel ongelagerde scharnieren genoemd. Tussen de twee zit een redelijk groot verschil. Toch zijn ook scharnieren zonder lager nodig. Als je op zoekt naar deze soort scharnieren, dan ben je hier aan het juiste adres. Voordat je ongelagerde scharnieren gaat kopen, is het handig om wat vooronderzoek te doen. Een goede voorbereiding is al het halve werk en voor het monteren van je deuren en ramen is dat sowieso handig. Bedenk je bijvoorbeeld of de scharnieren voor een raam of deur zijn en hoe zwaar deze zijn. Op basis hiervan kun je een bepaald aantal ongelagerde scharnieren kopen.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Verschil gelagerd en ongelagerd scharnier

Het eerste verschil tussen gelagerde en ongelagerde scharnieren is natuurlijk dat ongelagerde scharnieren geen lager er in hebben. Er zitten dus geen lagers om de pen en hierdoor slijt een scharnier zonder lager een stuk sneller dan een scharnier met een lager. Zo gaat een ongelagerde scharnier vaak ongeveer 20.000 bewegingen mee en een scharnier met lager ongeveer 250 duizend bewegingen. Hier zit dus een best groot verschil in. Als je dus voor duurzaamheid gaat, dan is een scharnier met lager beter om in te slaan.

Breedte en hoogte

De afmetingen van een scharnier zijn belangrijk. Het moet namelijk wel kunnen passen op het kozijn en de deur of het raam. Meet daarom voordat je een scharnier koopt altijd even de plek op waar het scharnier komt. Dan weet je precies binnen welke afmetingen het scharnier kan worden geplaatst. Op basis hiervan koop je dan de juiste breedte en hoogte scharnier in millimeters. De meeste scharnieren zonder lager zijn 89 bij 89 en 76 bij 76 millimeter en passen hierdoor in veel kozijnen, deuren en ramen.

Keurmerken

Extra veiligheid is nooit slecht, ook bij scharnieren zonder lager. Bij veel scharnieren kun je keurmerken zien. Dit komt doordat scharnieren de ondersteuning van een deur of raam zijn en deze dingen zijn de ingangen voor mogelijke inbrekers. Met sterke scharnieren bescherm je je huis en spullen tegen dieven. Kijk daarom goed uit voor de keurmerken van SKG en Veilig Wonen. Veilig Wonen is een keurmerk van de politie en SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze stichting test en keurt onder andere scharnieren op sterkte en inbraakweerbaarheid. Hoe meer sterren je achter het SKG keurmerk vindt, hoe beter en sterker het scharnier is.