Rollenbandscharnieren van kunststof

Rollenbandscharnieren zijn vrij nieuwe scharnieren op de markt. Het zijn slanke scharnieren met een rond aanzicht die elegant staan in deuren en kozijnen. Hierdoor zijn ze veel in de trek bij architecten en opdrachtgevers. Door de elegante look passen ze mooi in het deur en in het kozijn en zul je er niet veel van kunnen zien. Voor je een rollenbandscharnier in gaat slaan, is het handig een beetje vooronderzoek te doen over het voorwerp waar je de scharnieren voor nodig hebt. Bij elke deur past een scharnier, maar niet alle scharnieren passen op alle deuren. Voordat we je wat tips geven over waar onderzoek naar te doen, leggen we eerst de voordelen van kunststoffen rollenbandscharnieren uit.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Kunststoffen materiaal van rollenbandscharnieren

Veel scharnieren zijn gemaakt van sterk en hard materiaal zoals staal of rvs. De rollenbandscharnieren in ons assortiment zijn gemaakt van kunststof. Het is niet zo’n sterk en hard materiaal als metaal, maar toch zitten er veel voordelen aan. Kunststof is alsnog een erg sterk materiaal. Daarnaast is het heel flexibel en kan het dus makkelijk gemonteerd en bewogen worden. Nog een voordeel is dat kunststof niet gaat roesten. Hierdoor kun je lang gebruik blijven maken van de kunststof rollenbandscharnieren.

Maximaal draaggewicht

Voordat je een rollenbandscharnier gaat kopen, is het handig om te weten dat elke scharnier een maximaal draaggewicht heeft. Dat is het gewicht dat een scharnier maximaal kan dragen. Meestal wordt dit per meerdere scharnieren, zoals drie scharnieren, berekend. Scharnieren zijn grotendeels de ondersteuning van een deur en daarom is dit maximale draaggewicht ook belangrijk. Een te zware deur kan tot schade leiden. Hierom is het altijd goed even het gewicht van de deur of het raam erbij te pakken als je een rollenbandscharnier gaat kopen. Op basis hiervan kun je de juiste scharnieren kopen die ook echt het gewicht van dit voorwerp aankunnen.

Afmetingen deur en scharnier

Naast het gewicht van de deur, zijn ook afmetingen goed om te weten en van tevoren te bepalen. Bij elke deur past een scharnier, maar dan moet het ook wel echt passen. Om zeker te zijn dat een bepaalde afmeting scharnier in je deur en kozijn past, is het handig de plek waar het scharnier komt op te meten. Zo weet je zeker dat je het scharnier ook echt op de plek kan plaatsen. Met de afmetingen kun je makkelijk bepalen welke scharnier er in zou passen. Hier geldt namelijk ook weer, een te klein of groot scharnier kan tot schade leiden.

Keurmerken voor veiligheid

Veiligheid is alles, vooral als het gaat om je huis. Hierom zijn de juiste scharnieren belangrijk. Die brengen niet alleen stevigheid, maar ook veiligheid voor je huis en zijn in- en uitgangen. Stichting Kwaliteit Gevelbouw, oftewel SKG, test daarom onder andere scharnieren en sloten op veiligheid. Hierbij wordt gekeken naar stevigheid, duurzaamheid en inbraakweerbaarheid. Er wordt bij de scharnieren dus ook echt gekeken naar hoe weerbaar ze zouden zijn tegen dieven. Als een rollenbandscharnier dus een SKG keurmerk heeft, dan weet je zeker dat je goed zit op het vlak van veiligheid. Naast dit keurmerk vind je sterren. Hoe meer sterren er staan, hoe beter het product is.