Pomlagerscharnieren

Pomlagerscharnieren zijn goede scharnieren die stevig en licht zijn. Pomlagerscharnieren zijn hierdoor geschikt voor veel deuren en ramen en kunnen veel dragen. Goede scharnieren zijn handig om te hebben voor je deuren en ramen. Niet alleen kun je die goed bevestigen aan een kozijn met een goed scharnier, maar het is ook nog eens een stuk veiliger en makkelijker. Voordat je een pomlagerscharnier voor een deur of raam gaat kopen, is het handig om naar een aantal dingen te kijken. Check bijvoorbeeld altijd even hoe groot en hoe zwaar je deur is. Scharnieren kunnen maar een bepaald gewicht dragen. Als je je goed voorbereid, kun je meteen goede scharnieren kopen en ben je zo klaar.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Lastgewicht van het scharnier

Een van de dingen die je moet checken voor je een scharnier inslaat is welk maximaal draaggewicht een scharnier kan hebben. Een maximaal draaggewicht is een gewicht dat maximaal op een scharnier kan leunen. Scharnieren kunnen dus maar een bepaald gewicht hebben. Check dus goed hoe zwaar je deur of raam is waar het scharnier komt te zitten. Als deze te zwaar is, is de kans dat het scharnier breekt namelijk groot en dat is natuurlijk jammer. Check dus goed de zwaarte van de deur of het raam en check welke scharnieren dit gewicht kunnen dragen.

Afmetingen scharnier

Daarnaast zijn de afmetingen van een scharnier ook goed om te weten. Om een goed passend scharnier te krijgen, is het handig om de plekken te meten waar een scharnier moet komen. Deze plek zal een bepaalde breedte in millimeter hebben en dan is het handig om het scharnier hier op aan te passen. Een te klein scharnier biedt bijvoorbeeld niet genoeg ondersteuning en breekt makkelijker. Een te groot scharnier zal ervoor zorgen dat de deur of het raam niet meer makkelijk dicht gaat. Check dus goed de breedte van de plek waar het scharnier moet komen en kies op basis hiervan de juiste afmetingen voor het scharnier.

Keurmerk Veilig Wonen en SKG

Bij sloten en scharnieren is veiligheid belangrijk. Je deuren en ramen horen goed op slot te zitten en met een scharnier is het nog veiliger. Daarom worden scharnieren ook altijd getest op veiligheid. Of een scharnier getest en goedgekeurd is kun je zien aan bepaalde keurmerken. Deze keurmerken zijn het politiekeurmerk Veilig Wonen en het SKG, stichting kwaliteit gevelbouw, keurmerk. Als je deze keurmerken bij de scharnieren ziet, dan weet je zeker dat ze veilig zijn en diefstalbestendig zijn. Bij SKG kun je ook naar de sterren naast het keurmerk kijken. Hoe meer sterren er naast het keurmerk staan, hoe veiliger en sterker het scharnier is.

Als je op zoekt bent naar goede veiligheid kun je kijken naar de keurmerken die op de scharnieren zijn aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan het politiekeurmerk Veilig Wonen of het SKG-keurmerk Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het keurmerk Veilig Wonen Politie controleert of een scharnier veilig genoeg is om veilig te kunnen leven en dat het scharnier niet zomaar kapot wordt gemaakt door een dief. SKG keurt en test een scharnier op sterkte, duurzaamheid en diefstalbestendigheid. De sterren naast het SKG-keurmerk geven de diefbestendigheid van een scharnier weer. Hoe meer sterren er naast het keurmerk staan, hoe veiliger het scharnier is.