Paumelles

Paumelles zijn uitlichtbare deurhengsels, ook wel scharnieren dus. Een paumelle is dus een scharnier waarbij de pen ook een deel is van de andere delen van een paumelle. Andere scharnieren hebben losse pennen, paumelles hebben dus vaste pennen. Een paumelle heeft twee ongelijke platen. Aan de ene kant zit een stift en aan de andere kant van de plaat zit een gast. Als een deur dus een paumelle scharnier heeft, dan kun je makkelijk je deuren, als ze open staan, uit de sponning tillen. Ondanks dat paumelles ook onder scharnieren vallen, zitten er wel wat verschillen tussen de twee.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Verschil paumelle en scharnier

Paumelles zijn opgebouwd uit twee losse stukken. Aan de ene kant zit een gat en aan de andere kant een pen die hier precies in past. Hiermee kun je dus makkelijk de deur uit de sponning halen of weer terughangen. Dit is een stuk makkelijker dan bij scharnieren, deze bevestig je namelijk met schroeven. In een scharnier loopt de pen door het midden van het product. Hierdoor kan de pen ook niet worden losgemaakt en kun je een deur met scharnier ook niet makkelijk uit de sponning halen. Aan beide zitten voordelen. Scharnieren zijn steviger en veiliger, maar paumelles zijn een stuk makkelijker te monteren en weer los te maken.

Draaggewicht en afmeting paumelle

Voordat je een paumelle inslaat, is het altijd goed even te checken waarvoor deze precies nodig is. Heb je deze nodig voor een deur of raam? Check daarnaast ook welk maximaal draaggewicht de paumelle kan hebben. Een te zware deur of raam kan leiden tot schade. Weeg daarom ook goed de deur of raam waar de paumelle voor bedoeld is. Als laatste is het handig om ook de plek waar de paumelle komt te meten. Deze zal namelijk een bepaalde breedte in millimeters hebben en daar moet de paumelle wel kunnen passen.

Draairichting links of rechts

Daarnaast is draairichting erg belangrijk. De draairichting kan links of rechts zijn, maar afhankelijk van de normen is het een bepaalde richting op. De Duitse DIN norm is namelijk anders dan de Nederlands NEN norm. Deze zijn ook het tegenovergestelde van elkaar, dus check altijd even goed welke je precies voor je hebt. Check ook goed in welke richting je deur of raam opengaat en in welke richting het scharnier dus moet draaien.

Montage

Het monteren van een paumelle is erg makkelijk. Als eerste meet je op waar de paumelles moeten komen door een losse deur in het deurgat te zetten. Hetzelfde geldt bij een raam natuurlijk. Dan markeer je waar de gaten komen, beide in de deur en op het kozijn. Dan maak je gaten in de deur en het kozijn. waar de paumelle in kan worden bevestigd. Vervolgens draai je de schroef van de paumelle in de gaten. Hierna kun je makkelijk de deurpaumelle in de kozijnpaumelle plaatsen.

Keurmerk SKG

Ook paumelles, net zoals scharnieren en sloten, worden gekeurd door SKG. Deze stichting kwaliteit gevelbouw keurt onder andere scharnieren en paumelles op stevigheid, duurzaamheid en inbraakweerbaarheid. Ze testen en keuren onder andere ook paumelles zodat ze zo veilig mogelijk zijn en ook weerbaar zijn tegen inbrekers. Je ramen en deuren beschermen je namelijk en met goede scharnieren en paumelles ben je een stuk veiliger. Met een SKG keurmerk bij een paumelle weet je dus zeker dat je goed zit. Daarnaast werkt SKG met een bepaald puntensysteem, aangegeven met sterren. Hoe meer sterren er achter het keurmerk staan, hoe beter en veiliger de paumelle is. Kijk hier dus altijd even voor uit.