Onzichtbare scharnieren

Onzichtbare scharnieren zijn precies wat de naam doet vermoeden: zodra de deur of raam dicht is, kun je de scharnieren niet meer zien zetten. Ook wel verdekte scharnieren genoemd, zijn dus scharnieren die volledig onzichtbaar worden zodra een deur of raam gesloten wordt. Het scharnier zit dan volledig in de deur of het kozijn, ook wel onder de noemer onzichtbare montage. Ze zijn niet altijd onzichtbaar: als de deur of het raam open is, dan kun je het scharnier nog wel zien zitten. Toch zie je de scharnieren niet als de deuren of ramen dichtzitten. Dit zorgt voor een mooie afwerking en moderne uitstraling. Zo ziet niemand de scharnieren zitten.

Lees meer

Voordat je een onzichtbaar scharnier gaat kopen, is het handig om op wat dingen te letten. Zo is het belangrijk om bij het raam en deur wat dingen te meten en te wegen, zodat je zeker weten de juiste scharnieren besteld. Lees snel verder voor onze tips voor je onzichtbare scharnieren gaat kopen.

Maximale draaggewicht

Een van de belangrijkste dingen bij scharnieren is natuurlijk dat ze een raam of een deur in de sponning en aan het kozijn laten zitten. Ze beschermen de deuren en ramen, en natuurlijk ook de kozijnen, en zorgen voor stevigheid. Hierdoor hebben veel scharnieren, en zo ook onzichtbare scharnieren, een maximaal draaggewicht. Dit betekent dat een scharnier een bepaald gewicht hebben die ze maximaal kunnen dragen. Als een scharnier bijvoorbeeld een draaggewicht van 40 kilogram heeft en de deur is 80 kilogram dan heb je dus twee scharnieren nodig.

Voordat je scharnieren gaat kopen, is het daarom altijd handig even het gewicht van de deur of het raam op te zoeken. Link dit aan het maximale draaggewicht van het scharnier en dan weet je zeker dat je de juiste hebt.

Dikte van de deur

Een onzichtbaar scharnier verdwijnt in de deur of het raam zodra deze dicht gaan of gesloten worden. Hierom is het belangrijk dat het scharnier goed in de dikte van de deur en het kozijn past. Meet daarom deze afmetingen altijd goed op. Zo weet je zeker dat je de juiste afmetingen scharnier kan kopen zodat ze ook echt in de deur verdwijnen zodra deze dicht gaat.

Breedte van het scharnier

Niet alleen dikte van de deur is belangrijk, maar ook de breedte van het scharnier is belangrijk. Nu zal het waarschijnlijk zo zijn dat als de dikte van de deur matcht met het scharnier, de breedte van het scharnier ook wel zal kloppen. Check het toch nog even goed. Past die breedte in millimeter van het scharnier in je deur en op je kozijn? Te kleine of grote scharnieren heb je namelijk ook niks aan.