Kogellager scharnieren

Goede scharnieren zijn nodig als je een stevige deur of stevig raam wilt hebben. Goed gesloten ramen en deuren maken je huis een stuk veiliger en scharnieren kunnen daarbij helpen. Scharnieren zijn in dit geval bijna net zo belangrijk als een goed slot. De meest gebruikte en erg veilige scharnieren zijn de kogellager- en pomlagerscharnieren. Met een paar kogelscharnieren zit je bij een deur of raam al goed. Veel kogelscharnieren hebben ook het keurmerk SKG met meerdere sterren en zijn dus getest als erg veilig. Ze zijn ook makkelijk te monteren en ze kunnen veel gewicht dragen, tot wel 80 kilogram.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Kogellagerscharnieren online bestellen

Kogellagerscharnieren zijn een van de populairste scharnieren. Je kunt kogellagerscharnieren makkelijk online bestellen. Je kunt goed alle specificaties zien en bestellen gaat snel en eenvoudig. Kogellagerscharnieren zijn extra veilig en worden ook zo beoordeeld door het SKG, Stichting Kwaliteit Keurmerk.

Het monteren van een kogellagerscharnier

Een kogellagerscharnier wordt geleverd met een rechte hoek of ronde hoek. Een kogellagerscharnier hebben twee lagers. Aan de onderkant van de knoop kun je de scharnieren makkelijk uit elkaar halen of verwijderen van de deur of het raam. Doordat zo’n scharnier gekarteld is en niet helemaal is vastgeslagen, kun je ze makkelijk monteren. Hiervoor haal je de twee delen van het scharnier uit elkaar. Met een goed meetlint of liniaal plaats je beide delen op het kozijn en de deur of het raam. Dan kun je ze daarna makkelijk in elkaar schuiven.

Zorg ervoor dat de deur bijvoorbeeld recht hangt en een beetje, maar niet te veel boven de drempel hangt. Als je scharnier geen extra veiligheid bevat, dan is het handig om een aantal dievenklauwen toe te voegen. Voor naar buiten draaiende deuren is dit sowieso een aanrader en een stuk veiliger.

Keurmerk SKG

Voor extra veiligheid moet je altijd uitkijken naar het keurmerk van SKG, de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Een keurmerk van deze stichting betekent dat het scharnier gekeurd is door de SKG. Hierbij is gekeken naar sterkte, duurzaamheid en inbraakweerbaarheid. Scharnieren, zoals ook kogellagerscharnieren, worden getest op dit soort dingen en dan brengt SKG hier een oordeel over uit. Hoe hoog het oordeel is, kun je aflezen aan hoeveel sterren het SKG geeft aan een bepaald scharnier. Als er naast het keurmerk een ster staat is dit al goed, maar meerdere sterren is natuurlijk nog veel beter.

Hoe meer sterren, hoe veiliger en steviger een scharnier is. Ook is de inbraakweerbaarheid hoog. Met een scharnier met veel SKG sterren heb je dus een extra veilig en stevig scharnier. Inbreken bij een deur of raam met zo’n scharnier zal heel lastig worden.