Justeerscharnieren

Justeerscharnieren hebben de naam gekregen omdat je deze scharnieren na plaatsen nog enigszins, een paar millimeter, bij kan stellen. Justeren staat namelijk voor iets bijstellen. Justeerscharnieren zijn dus iets flexibeler dan normale scharnieren aangezien ze naderhand nog een aantal millimeter kunnen worden verplaatst. Tijdens bouwprojecten en renovaties hebben deze scharnieren dan ook vaak de voorkeur. Ondanks dat justeerscharnieren zo flexibel zijn, is het toch handig wat vooronderzoek te doen als je er een of meerdere gaat inslaan. Handig is om bijvoorbeeld te kijken naar draairichting en afmetingen van het scharnier. Voor extra veiligheid kun je uitkijken voor bepaalde keurmerken.

Lees meer

Draairichting

Draairichtingen van deuren zijn belangrijk als het gaat om scharnieren. De meeste scharnieren kunnen maar met een bepaalde draairichting, zoals links of rechts, werken. Omdat justeerscharnieren zo flexibel zijn, kunnen ze vaak met alle draairichtingen werken. Denk hierbij niet alleen aan links of rechts, maar ook aan alle vier de draairichtingen volgens de Duitse DIN norm. Veel justeerscharnieren kunnen dus werken met een naar buiten- en binnendraaiende deur. Toch is het altijd handig dit even te checken voor je een justeerscharnier inslaat, voordat het maar met een bepaalde draairichting werkt. Ook handig om dit te weten van het product waar het scharnier komt.

Afmetingen van het scharnier

Niet alleen is het handig om naar draairichting te kijken, maar ook naar de afmetingen van een scharnier. Deuren kunnen van elkaar verschillen en dan zijn ook andere scharnieren nodig. De meeste scharnieren hebben een breedte van 89 millimeter en passen hierdoor in de meeste deuren. Toch is het ook hier weer handig om de plek op te meten waar het scharnier komt. Niet alleen is het handig dat het scharnier hier op past, het moet ook in de deur kunnen worden bevestigd. Check daarom ook altijd de dikte van de deur en het scharnier. Op basis hiervan kun je een passend scharnier kopen.

Keurmerken voor veiligheid

We stipten net kort even keurmerken voor veiligheid aan. Veiligheid is belangrijk en vooral bij de scharnieren die je deur of raam stevigheid en bescherming bieden. Veel scharnieren worden daarom ook getest aan bepaalde eisen. Je kunt dan het beste uitkijken voor de keurmerken van SKG en het keurmerk Veilig Wonen van de politie.

Het politiekeurmerk Veilig Wonen wordt aan alle producten gegeven die het wonen veiliger maken. Hierbij moet je denken aan sloten, sluitlijsten en dus ook scharnieren. Het keurmerk wordt pas gegeven na verschillende testen en als ze door een strenge keuring komen. Als een scharnier een keurmerk Veilig Wonen heeft weet je dus zeker dat je goed zit.

Ook het SKG keurmerk is erg sterk. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze stichting test en keurt onder andere scharnieren op stevigheid, duurzaamheid en bestendigheid tegen dieven en inbraken. Als een scharnier een SKG keurmerk heeft, dan heb je dus een sterk scharnier te pakken die je zeker weert tegen inbraken. SKG werkt ook met een puntensysteem in de vorm van sterren. Hoe meer sterren achter het keurmerk staan, hoe sterker en veiliger het product is.