Glijlagerscharnieren

Glijlagerscharnieren zijn scharnieren die erg stevig zijn en je maar weinig hoeft te onderhouden. Door de stof glijlager worden de scharnieren vanzelf gesmeerd en hierdoor ontstaan er ook niet veel gebruiksporen op de deur, het raam of kozijn. Voordat je een glijlagerscharnier koopt, is het altijd zinvol om van tevoren een beetje onderzoek te doen en vervolgens goed te checken en te kijken naar alle soorten glijlagerscharnieren. Kijk bijvoorbeeld goed waar het scharnier geplaatst moet worden en wat voor gewicht de deur of het raam is dat het scharnier moet dragen. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook als je een glijlagerscharnier wilt inslaan.

Lees meer

Lastgewicht

Het lastgewicht van een scharnier is een van de belangrijkste dingen bij het inslaan van een scharnier. Hier lees je waar je goed op moet letten voordat je een scharnier aanschaft. Kijk altijd goed waar je een scharnier precies voor nodig hebt. Deur of raam, een scharnier kan maar een maximaal aantal kilogram dragen. Het maximale lastgewicht is meestal een bepaald aantal kilogrammen, bijvoorbeeld 80 kilogram of 110 kilogram. Het maximale gewicht van de lading is belangrijk, omdat een te zware deur ervoor kan zorgen dat het scharnier losraakt of breekt, wat natuurlijk ongewenst is.

Aantal millimeters

Het is ook altijd een goed idee om de afmetingen van de scharnieren te controleren. Het is handig om de breedte en lengte in millimeters te weten. Ook is het handig om te kijken aan welk type deur of raam je het scharnier gaat bevestigen. Afhankelijk van de breedte en lengte van deze deur kun je de juiste scharniermaat kiezen. Een te klein of te groot scharnier is ook niet goed voor je. Dus de kans dat het breekt is groter. Check daarom altijd hoe breed je deur of raam is. Ook is belangrijk waar je het scharnier wilt hebben. Op basis hiervan kun je de juiste afmetingen van de scharnieren kiezen.

Keurmerk Veilig Wonen en SKG

Als je op zoekt bent naar goede veiligheid kun je kijken naar de keurmerken die op de scharnieren zijn aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan het politiekeurmerk Veilig Wonen of het SKG-keurmerk Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het keurmerk Veilig Wonen Politie controleert of een scharnier veilig genoeg is om veilig te kunnen leven en dat het scharnier niet zomaar kapot wordt gemaakt door een dief. SKG keurt en test een scharnier op sterkte, duurzaamheid en diefstalbestendigheid. De sterren naast het SKG-keurmerk geven de diefbestendigheid van een scharnier weer. Hoe meer sterren er naast het keurmerk staan, hoe veiliger het scharnier is.