Scharnieren

Een scharnier is een metalen onderdeel. Hieraan draait een deur, luik of raam makkelijk en door het scharnier gebeurt dit ook veilig. Een scharnier heeft twee bladen die bestaan uit sterk materiaal. Deze twee bladen zitten in elkaar en hierdoor kunnen ze makkelijk bewegen. Met een scharnier kun je een deur of raam stevig bevestigen aan een kozijn. Je hebt veel verschillende soorten, maten en vormen scharnieren, maar in principe zijn ze er voor de versteviging en veiligheid van je deur en raam. Hoeveel scharnieren je nodig hebt is afhankelijk van welke deur of raam er in komt te zitten en welk maximaal draagvermogen het scharnier heeft.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

De twee kanten van een scharnier

Een scharnier bestaat dus uit een linkerblad en rechterblad. Deze worden bij elkaar gehouden door een pen in het midden. De bladen zijn niet uit elkaar te trekken, maar met een los te halen pen kan dit wel. Een pen bestaat meestal uit zink of rvs. Je kunt een scharnier er ook een stuk mooier uit laten zien door een gezette knoop erop te plaatsen of een scharnier met al een knoop erop te kopen. Een scharnier met zijn bladen kun je makkelijk aan de deur of raam en het kozijn vastmaken door middel van schroeven.

Verschillende soorten scharnieren

Er zijn veel soorten scharnieren, zowel voor een deur als voor een raam. Het is belangrijk de juiste soort voor je deur of raam uit te kiezen. Kijk hiervoor eerst goed naar welke deur of raam je hebt en hoe zwaar deze is. Een scharnier heeft namelijk een bepaald draagvermogen. Zo kun je dus makkelijk uitrekenen hoeveel scharnieren je nodig zult hebben. De meest gekozen scharnieren zijn de pomlagerscharnieren, onzichtbare scharnieren, klepscharnieren of kogellagerscharnieren. Met twee of drie stuks zit je dan al goed bij een deur. Voor een zwaardere of grotere deur zijn grote scharnieren handig. Sommige scharnieren kun je bevestigen over de gehele lengte van een deur of raam.

Er zijn ook tuinscharnieren speciaal voor tuindeuren of bommerscharnieren voor deuren die naar beide kanten open gaan. Met blinde scharnieren zie je het scharnier bijna niet zitten als de deur of het raam dicht zit. Als je dus het scharnier mooi weg wilt werken, dan ga je voor een blind scharnier.

Verschillende materialen scharnieren

Er zijn verschillende materialen voor scharnieren. Kogelscharnieren worden gemaakt van staal en RVS. Deze materialen zijn sterk en licht en past bij vrijwel elke soort deur. Zwarte scharnieren zijn tegenwoordig ook heel populair. Deze passen mooi bij een zwarte deur of raam. Als je materiaal zoekt dat niet veel kost, maar toch erg sterk is en je deur of raam bij elkaar houdt, dan moet je zijn bij de scharnieren van gegalvaniseerd staal.

Hoe dan ook, worden alle scharnieren gemaakt van sterk materiaal, aangezien ze ondersteuning zijn voor ramen en deuren. Afhankelijk van hoe zwaar je deur is en hoe veel geld je uit wilt geven, kies je voor een bepaald soort materiaal.