Sluitkastjes

Sluitkastjes zijn kastjes waar de sluitingen in terecht komen als je deze sluit. Sluitkastjes zijn dus een essentieel onderdeel van een slot. Sluitkastjes worden voor veel soorten sluitingen gebruikt, zoals raamsluitingen en deursluitingen. Er zijn daardoor ook veel verschillende soorten sluitkastjes. Sluitkasten zijn gemaakt van sterk materiaal, zoals rvs, verzinkt staal of zamac. Dit materiaal is sterk, maar niet te zwaar. Hierdoor wordt de deur of het raam dus goed beschermd, maar weegt de zwaarte niet te zwaar op de deur. Er zijn verschillende uitvoeringen van sluitkastjes en daarnaast hebben sommige ook een keurmerk. Lees snel verder voor meer informatie.

Lees meer

Sluitkastjes passend bij de sluiting

Het is belangrijk dat je het juiste sluitkastje bij de sluiting koopt. Dit kan soms lastig zijn. Sommige sluitingen worden al geleverd met een sluitkastje, maar voor sluitingen zonder sluitkastje moet je dus apart een sluitkastje kopen. Gelukkig staat er altijd goed aangegeven waar het sluitkastje precies voor is. Veel sluitkastjes zijn ook toepasbaar voor heel veel sluitingen, zoals raamsluitingen en deursluitingen. Voordat je een sluitkastje inslaat, check altijd even of het voor een specifieke sluiting is. De rest is meer afhankelijk van je eigen voorkeur. Er zijn namelijk verschillende uitvoeringen van het sluitkastje.

Verschillende uitvoeringen

Sluitkastjes worden gemaakt in verschillende uitvoeringen. Soms heeft de uitvoering invloed op voor welke sluiting het kastje is, maar vaak kun je een kastje gebruiken voor meerdere soorten sluitingen. Het is dan maar afhankelijk van je eigen voorkeur. Zo heb je bijvoorbeeld inbouw en uitbouw kastjes. Inbouw kastjes worden mooi in het kozijn geïntegreerd. Uitbouw kastjes worden op het kozijn bevestigd. Als je graag een weggewerkt slot wilt hebben, dan is de inbouw versie iets voor jou. Daarnaast heb je ook nog vlakke kastjes, verzette kastjes en kastjes die je kan instellen van 0 tot 5 millimeter. Wil je een speciaal smal sluitkaste? Ook dat vind je in ons assortiment.

Draairichtingen: links, rechts, naar binnen of buiten

Onder verschillende uitvoeringen van de sluitkastjes past ook de draairichting van het kastje. Dit is een belangrijk onderdeel, want hier gaat het om de deur of het raam waar het slot komt te zitten. Sluitkastjes werken namelijk bij een bepaalde soort draairichting. Richtingen die je tegen kan komen zijn onder andere links en rechts, maar ook de valrichting naar binnen of buiten. Het is altijd goed dit even te checken, aangezien sluitkastjes dus soms wel bij een bepaald soort raam of deur passen. Dit is niet altijd het geval.

Keurmerk van SKG

We hebben het hier over een slot en daar komt SKG bij kijken. De Stichting Kwaliteit Gevelbouw houdt zich bezig met het testen en keuren van sloten. Ze kijken hierbij naar sterkte en duurzaamheid. Veiligheid en inbraakweerbaarheid staat bij SKG hoog in het vaandel. als een slot door de keuring komt, krijgen ze een SKG keurmerk. Dit staat dus voor een sterk slot met een goede inbraakweerbaarheid. Daarnaast werkt SKG ook met een puntensysteem in de vorm van sterren. Hoe meer sterren achter het keurmerk, hoe beter het slot dus is.