Raamsluitingen

Raamsluitingen zijn verschillende soorten sluitingen voor het raam. Onder raamsluitingen kunnen meerdere soorten sloten en grendels passen. Zo heb je bijvoorbeeld een raamsluiting met inbouwsluitkom of uitbouwsluitkom, maar ook een raamsluiting met sluithaak, nok of drukknop. Veel keuze tussen verschillende soorten raamsluitingen dus. Elk heeft zo zijn eigen voordeel en niveau van veiligheid, die je ook af kan lezen aan het SKG keurmerk. In ons assortiment vind je veel soorten raamsluitingen, van sluitingen met of zonder slot, met of zonder sluitkom en nog veel meer. Een raamsluiting kan ook zijn eigen toepassing hebben of maar bij een bepaalde soort deur passen. Let hier altijd op voor je een raamsluiting gaat kopen.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toepassing van raamsluiting

Een raamsluiting kan specifiek voor een bepaald soort raam zijn. Er zijn ook universele raamsluitingen, maar voor een specifiek raam heb je vaak ook een specifieke raamsluiting nodig. Er zijn dus verschillende toepassingen van een raamsluiting. Zo heb je raamsluitingen specifiek voor schuiframen. Daarnaast heb je ook sluitingen die specifiek voor ramen zijn die naar buiten draaien. Ook voor deuren heb je raamsluitingen. Sommige raamsluitingen zijn gemaakt voor naar binnen en naar buiten draaiende draairamen en deuren en sommige zijn alleen gemaakt voor of naar binnen of naar buiten draaiende draairamen en deuren.

Raamsluiting met of zonder slot

Een raamsluiting kan verschillende soorten sloten en grendels hebben. Zo heb je dus sloten met een nok of drukknop, maar ook raamsluitingen met een slot. Hierbij zit er een sleutelgat in de grendel die je makkelijk dicht kan draaien. Dan zit de raamsluiting dus echt op slot en kan iemand die de sleutel niet heeft, de sluiting ook niet open draaien. Een raamsluiting met slot is een stuk veiliger dan een zonder slot. Voor grotere ramen en belangrijke deuren zoals tuindeuren of poorten, is een raamsluiting met slot daarom ook handig. Voor deuren binnen in je huis is een slot op een raamsluiting niet echt nodig natuurlijk.

Het SKG keurmerk

Een sluiting met slot is een stuk veiliger. Veiligheid van de raamsluiting kun je ook aflezen aan andere dingen. Als je veiligheid belangrijk vindt, check dan altijd de keurmerken die bij de sluiting staan. Sloten worden regelmatig gekeurd en getest op veiligheid en sterkte. Onder andere de politie doet dit voor ze het keurmerk Veilig Wonen geven na goedkeuring. Ook SKG, stichting Kwaliteit Gevelbouw, is altijd bezig met het testen van sloten voor jouw veiligheid. Inbraakweerbaarheid staat bij deze stichting hoog in het vaandel. Hoe meer sterren je achter het keurmerk ziet staan, hoe meer inbraakwerend het slot is.

Aandachtspunten voor het kopen van raamsluitingen

Aan een slot heb je niks zonder sluitkom. Als je een raamsluiting gaat kopen, check dan altijd even of de sluitkom ook meegeleverd wordt. Dit is namelijk niet altijd het geval. Sluitkommen zijn makkelijk te bestellen en kopen en kun je dus gewoon bij bestellen. In sommige gevallen zit de sluitkom, inbouw of opbouw, al bij het pakket van de raamsluiting en dan kun je dus de sluiting al snel gaan installeren.