Onderlegplaatjes

Sluitingen zijn niet alleen klaar met een slot. Naast het slot heb je ook sluitkommen of sluithaakjes nodig. Daarnaast is er ook de optie om een onderlegplaatje voor het slot te kopen. Een onderlegplaatje leg je dus onder of tussen het slot en de sluitkom, of tussen het slot en het kozijn. Het is nodig als er de mogelijkheid is dat de schroef anders door het glas komt of als er afstand tot de sluitkom nodig is. Het houdt daarnaast ook eventuele tocht tegen. Het is dus een onderlegplaatje voor het slot waar het slot ook op komt te zitten. Op deze manier wordt het slot niet meteen op het raam gemonteerd en wordt er afstand tot de kom gecreëerd.

Lees meer

Gebruik van onderlegplaatjes

Een onderlegplaatje is niet per se nodig, maar in een aantal situaties wel handig. Sommige ramen hebben een dunne lat en daardoor kan het voorkomen dat een sluiting bevestigen leidt tot een schroef door het raam. Met een onderlegplaatje, die je met kleine schroeven vast kan maken, maak je afstand tussen raam en sluiting. Dan kun je dus de sluiting zonder zorgen dichtschroeven. Ook als je de afstand tussen sluitkom en sluiting groter wilt maken, heb je een onderlegplaatje nodig. Dit kan je voorkeur hebben, aangezien bij sommige sluitingen en sluitkommen tocht kan ontstaan doordat ze niet goed aansluiten.

Match het type slot bij het plaatje

Er zijn veel verschillende soorten sloten en daarom zijn er ook verschillende soorten onderlegplaatjes. Gelukkig is een plaatje aan een slot matchen niet zo moeilijk. Een plaatje is altijd gemaakt voor een specifiek soort slot, bijvoorbeeld type 3318 of voor een specifiek raam zoals AXA. Het onderlegplaatje bij een slot matchen is dus niet lastig, aangezien je altijd kunt vinden voor welke sloten of ramen het plaatje gemaakt is.

Afmetingen van het plaatje

Een onderlegplaatje moet onder een slot komen te zitten, dus de afmetingen van het plaatje zijn belangrijk. Het is natuurlijk het mooiste als het slot precies past op het plaatje. Naast checken welk type het plaatje bij hoort, is dus het slot opmeten ook handig. Op basis van deze afmetingen kun je een mooi passend plaatje vinden. De meeste afmetingen worden aangegeven in millimeter, dus meet je slot ook daarin op en dan heb je zo een passend plaatje erbij gevonden. Vergeet niet te checken voor welke type dit plaatje is.

Wel of geen meegeleverde bevestigingsmaterialen

Als laatste willen we je nog meegeven dat niet bij alle plaatjes bevestigingsmaterialen worden meegeleverd. De meeste plaatjes kun je met schroeven bevestigen aan het kozijn, raam of deur. Soms worden deze specifieke schroeven meegeleverd en soms niet. Ook deze bevestigingsmaterialen kun je in ons assortiment vinden.