Raamvalijzers

Raamvalijzers zijn hulpmiddelen voor bij een valraam. Net zoals raamscharen helpen ze de valramen op een bepaalde manier open te blijven. Het raam wordt opgevangen door een raamvalijzer en wordt zo beperkt in het openen. Zo kan het raam dus niet volledig openvallen. Met een raamvalijzer kun je dus heel makkelijk een valraam deels open zetten en het laten ventileren. Dan hoef je niet meteen het hele raam open laten vallen. Het is dus een ideaal hulpmiddel bij valramen en ook alleen geschikt voor valramen.

Lees meer

Valramen zegt het al, zonder een raamvalijzers zouden ze zomaar openvallen. Niet alleen is een raamvalijzers daarom veilig en handig, maar het is ook nog eens een goede bescherming als het hard waait. Het valraam zal dan niet zomaar open vallen of gaan klapperen. Met een valijzer wordt het raam goed behouden op zijn plek en opgevangen. Heb je een valraam die je graag deels open zou willen zetten? Dan is een raamvalijzer je beste oplossing.

Werking van een raamvalijzer

De werking en montage van een raamvalijzer zijn erg simpel. Het raamvalijzer plaatst je naast het valraam op het raamkozijn. Belangrijk is dat het raam en het ijzer dicht bij elkaar zitten. Omdat het raamvalijzer een uitstekend onderdeel heeft kan het raam wel openvallen, maar wordt deze tegengehouden door dit onderdeeltje, de raambeveiliging. Hierdoor kan het raam niet helemaal openvallen en blijft het op een bepaalde hoogte hangen. Dit is niet alleen veilig, maar ook fris als je even buitenlucht de ruimte in wilt laten lopen. Een raamvalijzer vangt dus als het ware het raam op en zorgt zo voor een beperkte opening.

Je kunt een of meerdere valijzers gebruiken voor je valraam. Voor een klein valraam is een valraamijzer al genoeg. Voor grotere valramen is het handig om meerdere raamvalijzers te gebruiken, bijvoorbeeld een aan elke zijde van het raambeslag. Dit houdt het grote raam goed tegen.

Geschikt voor valramen

Een raamvalijzer, zoals de naam al doet vermoeden, is alleen geschikt voor valramen. Voor klapramen, draaien of kiepramen kun je een raamvalijzer niet gebruiken. Hier kun je beter kiezen voor een raamuitzetter in plaats van een valijzer. In combinatie met een raamsluiting kun je deze ramen dan goed afsluiten. Bij een valraam is een combinatie van een valijzer en raamknip perfect. Dit houdt het valraam goed tegen en vangt het op als het valt.

Afmetingen raamvalijzer

Er zijn verschillende soorten en maten valramen, dus ook verschillende maten valijzers. Zo hebben we valijzers tussen de 150 en 200 millimeter die geschikt zijn voor gemiddelde valramen. Als je een kleiner of groter valraam hebt, dan is het handig hier de afmetingen van het raamvalijzer op basis hiervan ook te bepalen.

Met of zonder bevestigingsmateriaal

Check in onze webshop altijd goed of de bevestigingsmaterialen van het raamvalijzer ook bij de aankoop zitten. Soms is dit wel het geval, maar soms ook niet. Bij ons kun je natuurlijk ook terecht voor de bevestigingsmaterialen van de raamvalijzers. Meestal heb je hier maar een paar schroeven voor nodig.