Raamscharen

Raamscharen zijn hulpmiddelen in de sectie hang- en sluitwerk. Een raamschaar is een hulpmiddel voor bij ramen die het openen van een raam beperkt. Denk maar eens aan het raampje in toiletten. Deze willen mensen niet helemaal open zetten en met een raamschaar kan dat. Dan wordt het raam deels open gezet, zodat er alsnog een beetje frisse lucht door kan komen. Met een raamschaar steekt er dan niks uit en het wordt netjes weggewerkt in het raam. Raamscharen zijn er in allerlei soorten en maten en worden veel gebruikt voor ramen die een beperking bij de opening nodig hebben.

Lees meer

Voor welk type raam geschikt?

Als je een raamschaar gaat kopen, is het belangrijk altijd te checken voor welk soort raam de raamschaar geschikt is. Niet alle raamscharen passen op alle ramen. Ramen zijn er in allerlei soorten en maten en daarom raamscharen ook. Zo heb je raamscharen die voor reguliere ramen geschikt zijn, maar ook raamscharen die specifiek voor uitzetramen geschikt zijn. Ook zijn er raamscharen specifiek voor ramen zoals klepramen en bovenlichten, dakramen en draairamen.

Het is belangrijk te checken voor welke raam de raamschaar is. In het geval dat het specifiek voor een bepaald soort raam is, zal dat bij dit soort raam ook het beste werken. Check dus ook altijd welk soort raam je thuis hebt voor je op pad gaat voor een raamschaar. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Met de juiste raamscharen thuis komen scheelt je weer een hele hoop tijd en moeite.

Materiaal

Raamscharen beperken de ramen in hun opening en moeten daarom ook het gewicht van een raam dragen. Raamscharen in ons assortiment zijn daarom altijd van sterk, maar licht materiaal gemaakt. Sterk materiaal zodat ze goed de ramen kunnen beperken in de opening en ook tegen een stootje kunnen en licht zodat het niet te zwaar weegt op de ramen. Hierom zijn de meeste raamscharen ook gemaakt van verzinkt staal, rvs of messing. Dit materiaal is sterk, duurzaam en licht. Je kunt er dus nog lang gebruik van blijven maken.

Draairichting raam

Bij de meeste raamscharen is het zo dat ze geschikt zijn voor alle soorten draairichtingen. Toch willen we je deze tip nog meegeven. Kijk altijd goed naar de draairichting van het raam en of dat matcht met de draairichting waarvoor de raamschaar gemaakt is. Net zoals dat het je een hele hoop tijd scheelt als je een raamschaar voor het geschikte raam koopt in plaats van een verkeerde koopt en weer terug moet, scheelt het hier ook een hele hoop als je een raamschaar voor de juiste draairichting die bij je raam hoort koopt. Ook de dagschoot kan soms verschillen bij raamscharen. Bij de meeste is de dagschoot links en rechts bruikbaar.