Windwervels
Luiken kunnen zowel op de vloer geplaatst worden als afsluiting van een kelder of kruipruimte en ze kunnen ook geplaatst worden voor ramen om de ramen te beschermen en het licht buiten te houden. Raamluiken worden nog steeds gebruikt om ramen te beschermen tegen koude wind en warme zon. Het is ook een manier om je raam af te sluiten en het binnenkomende licht buiten te houden. Zo wordt het in de zomer bijvoorbeeld niet zo warm binnen en blijft het koel. In de winter kan er dan ook geen wind door je ramen komen en beschermt het luik je raam tegen de wind.
Lees meerEr zijn veel hulpmiddelen voor luiken, zoals luiksluitingen en luikringen. Windwervels zijn gemaakt om de luiken te beschermen tegen de wind. Windwervels worden ook wel luikvasthouders, luikklemmen of luikvastzetters genoemd. Dit is dan ook precies wat ze doen. Ze houden en zetten het luik vast op een bepaalde manier. Ze houden het luik vast zodat het op de juiste manier open blijft staan. Een windwervel heeft niks te maken met een wervelende wind, maar beschermt een luik juist tegen felle winden. Een windwervel is een hulpmiddel bij het vasthouden en opvangen van een luik tijdens de wind.
Werking windwervel
Met een windwervel houd je het luik in een open stand vast, zodat de wind er geen vat op kan krijgen en niet dicht kan laten slaan. Meestal is de windwervel zo gevormd dat het luik er makkelijk overheen kan. Met een handgreep kun je de wervel dan omhoog en tegen het luik aanzetten. Dan wordt het luik door de windwervel goed en stevig vastgehouden. Het luik wordt zo een paar centimeter van de muur af opengezet.
Windwervels zijn makkelijk te monteren. Meestal kun je ze inmetselen of met een schroef of plaat in de muur bevestigen. Meestal komen windwervels terecht in bakstenen muren en hier kan een schroef of plaat dus makkelijk in worden gemonteerd. Dan zit de windwervel al meteen vast en kan het luik netjes worden vastgehouden.
Materiaal en afwerking windwervel
Windwervels moeten sterk zijn en een luik goed vast kunnen houden. Windwervels zijn daarom meestal gemaakt van smeedijzer, staal of aluminium. Dit materiaal is sterk en duurzaam. Je kunt er lang mee doen en het kan ook tegen een stootje. Ook hangen windwervels buiten, aangezien luiken ook buiten hangen voor de ramen. Staal, smeedijzer en aluminium kunnen goed tegen slecht weer en regen en zullen dus ook niet snel gaat roesten.
Voor een nette afwerking worden ze wel eens met zwarte verf gecoat. Ook zie je soms zwart verzinkt staal terug of kun je makkelijk over de wervel heen verven. Op deze manier kun je de windwervel in de kleur van het luik maken. Dan wordt het netjes afgewerkt.
Het komt ook vaak voor dat een windwervel een herderinnekopje op de wervel heeft. Dit soort windwervels komen nog veel voor en verkopen wij ook in ons assortiment. De wervel met herderinnekopje geeft een rustieke uitstraling en houdt het luik goed vast.