Luikoverslag

Een luikoverslag is een vorm van luikbeslag die helpt met het verbinden van twee luiken aan elkaar. Je kunt je luiken er dus makkelijk mee verbinden, maar ook makkelijk meerdere luiken tegelijk afsluiten. Luiken kun je plaatsen op de vloer als afsluiting van een kruipruimte of kelder, maar meestal wordt luikoverslag gebruikt bij luiken die voor ramen worden gezet. Raamluiken beschermen de ramen niet allen tegen felle winden, snijdende koud en hete zon, maar houden ook de tocht en licht binnen. Met een luikoverslag, die je aan twee luiken monteert, kun je deze niet alleen verbinden maar ook tegelijk afsluiten.

Lees meer

De handigheid van luikoverslag

Een luikoverslag is handig en maakt de luiken sluiten een stuk makkelijker. Een luikoverslag bestaat uit twee plaatjes waarvan je elk een bevestigt op een luik. Hiervoor moet je twee luiken naast elkaar kiezen. Met een overslag tussen deze twee plaatjes kun je beide luiken aan elkaar verbinden en ook tegelijk afsluiten. Dit is handig, omdat je zo dus twee luiken tegelijk makkelijk en snel kunt afsluiten. Een luikoverslag werkt wel alleen bij twee luiken die ook echt dicht bij elkaar staan als ze open zijn of als ze dicht zijn. De twee plaatjes liggen namelijk ook dicht bij elkaar en het overslagstuk is niet superlang.

Lengte is heel belangrijk

Zoals je je misschien kunt voorstellen is de lengte van een luikoverslag erg belangrijk. Het is namelijk belangrijk dat de twee luiken ook echt verbonden kunnen worden door de luikoverslag. Dan is het belangrijk dat de twee plaatjes ook elk op een van de luiken kan worden bevestigd. Voordat je een luikoverslag inslaat is het daarom handig om het stuk tussen de twee luiken goed op te meten zodat je ook zeker weet dat het luikoverslag er tussen kan passen. Let op: de plaatjes moeten op de luiken terecht komen dus check ook of dit gaat passen. De meeste luikoverslagen zijn boven de 100 millimeter.

Afwerking en materiaal

Luikoverslagen zijn gemaakt van sterk materiaal zoals RVS of staal. Soms hebben we ze ook nog in smeedijzer. Als je wilt gaan voor een retro of rustieke stijl, dan is een smeedijzeren luikoverslag het beste. Luikoverslagen zijn vaak ook te koop in andere kleuren dan alleen de zilveren stalen kleur. Meestal zijn ze zwart gecoat of met zwart verzinkt staal gemaakt. De luikoverslagen zijn ook makkelijk over te verven of spuiten in een kleur die je leuk vindt of die goed past bij de luiken. Dan wordt het iets netter afgewerkt.