Klinkstellen

Klinkstellen zijn authentieke deurschuiven. Een klinkstel is, om zo te zeggen, de voorloper van sloten zoals we ze vandaag de dag kennen. Dankzij een uitgekiend systeem, die voor die tijd al erg ver voor zijn tijd was, zit er aan beide zijden van de deur een knop of drukknop. Hierdoor wordt de hendel bediend, die in de neus valt en ook hier kan worden opgetild. Het is belangrijk om te weten dat je een deur met een grendel kunt openen en sluiten, maar meestal niet op slot kunt doen. Zo is het zinvol om een schuifgrendel aan te schaffen zodat de deur vanaf de zijkant op slot kan. Ook is het voor kinderen handig om een klinkstel te openen.

Lees meer

Klinkstellen voor schuttingpoorten en stalpoortjes

Heb je een oude schuttingpoort in de tuin of kun je overal in de tuin stalpoorten vinden? Dan is de kans groot dat het deurslot niet bestaat uit insteeksloten of randsloten. In zo'n geval zijn klinkstellen het antwoord. Dit bespaart ingewikkelde constructies voor een modern slot op een ouderwetse deur. Bovendien behoudt de houten deur met een ouderwets klinkstel zijn unieke charme. Omdat een klinkstel een van de eerste deurschuiven en sloten is, behoud je dus de ouderwetse en vintage look van je oude schuttingpoort of stalpoort. Ook op moderne poorten staan ze mooi natuurlijk, vooral als je een vintage look zoekt.

Voordelen en nadelen klinkstellen

Er zitten veel voordelen aan klinkstellen. Ten eerste zijn het stevige sloten die makkelijk te bedienen zijn. Een kind kan de schuif nog makkelijk open en dicht doen. Daarnaast is het een makkelijk slot dat je snel kunt bedienen. Het is dus perfect voor een deur die toch vaak openstaat en maar soms dichtmoet.

Een nadeel van een klinkstel is dat de meeste klinkstellen niet op slot kunnen. Dit maakt het dus niet per se veilige. Als je vaak thuis bent of de poort zich midden in de tuin bevindt, dan is een klinkstel ideaal. Voor een deur die vaak op slot moet is het minder ideaal. Een oplossing kan zijn om een hangslot te kopen voor de tijden dat je wel weg bent en de deur op slot moet. Een ander slot erop plaatsen kan ook altijd nog. Dan is het klinkstel meer voor de sier en dat is natuurlijk ook prima.

Wieringermeer en boeren klinkstellen

Er zijn verschillende soorten klinkstellen. Zo heb je de Wieringermeer klinkstel. Deze klinkstellen hebben een handvat waarmee je de deur open kan maken, maar ook een neus waar het slot in kan vallen zodat de poort niet meer open kan. Hiermee zit de poort niet per se op slot, maar wel dicht en vast. De meeste Wieringermeer klinkstellen zijn gemaakt van verzinkt staal. Dit maakt de klinkstellen van deze soort sterk en makkelijk te monteren. Boeren klinkstellen zijn daarentegen net iets anders. Deze klinkstellen zijn meestal iets kleiner en werken met een vallende schoot die in de neus valt en daardoor de deur sluit. Het kan niet op slot, het slot kan alleen in de neus geschoven worden.