Poort- en heksluitingen

Een poortsluiting is een slot voor je poort. Meestal bevindt de poort zich in de tuin. Het is een manier om de schutting te onderbreken en er een opening naar buiten te plaatsen. Ook een poort moet goed worden afgesloten, want inbrekers wil je ook niet in je tuin hebben. Daarnaast is een goede poortsluiting nodig voor privacy en veiligheid. Een poortsluiting, ook wel tuinheksluiting genoemd, is er in vele soorten en maten. Afhankelijk van je voorkeur en het soort poort is er altijd wel een soort die bij jou en je poort zal passen.

Lees meer

Soorten poort- en heksluitingen

Er zijn meerdere soorten poortsloten die helpen bij het afsluiten van een poort. Er zijn normale poortsloten die de poort op slot doen, maar ook:

  • Tuinheksluitingen
  • Boerenklinkstellen
  • Deurbalkhaken

Dit is nog maar een greep van de soorten poortsluitingen. Je kunt bijvoorbeeld ook een oplegslot of schuif met hangslot kiezen. Afhankelijk van je eigen voorkeuren en wensen past een van deze soorten poortsluiting bij je poort en je tuin.

Welke tuinpoortsluiting past bij jouw poort?

Als er eenmaal een goede schutting of poort is geplaatst, rijst de vraag: welk slot moet er op de poort worden gezet? Om je te helpen, staan hieronder verschillende opties:

  • Je kunt de handgreep van een boerenklinkstel niet op slot doen. Deze verzinkte schoot bestaat uit een plaat die in een schootneus schuift. Het roept de nostalgische sfeer op van een slot uit de vorige eeuw. Ook voor kinderen is het een zeer geschikte oplossing.
  • Wil je af en toe de deur kunnen sluiten, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, dan is de hangslotschuif wellicht iets voor jou. Gebruik het slot alleen als dat nodig is. De rest van de tijd kan de deur zonder extra handelingen worden geopend en gesloten.
  • De laatste optie in deze lijst is de valgrendel. Dit is met name geschikt voor een dubbele deur. De grendel graaft de grond in en sluit zo de minst gebruikte poortdeur.
  • Een slot op het tuinhek is al genoeg voor een veilig gevoel.