Paniekopeners

Paniekopeners, ook wel anti-paniekopeners of duwbalken genoemd, zijn hulpmiddelen die op een deur wordt geplaatst om de deur sneller te kunnen openen. Het worden anti-paniekopeners genoemd omdat het openers zijn die snel open kunnen gaat tijdens brand of andere gevaarlijke omstandigheden. Anti-paniekopeners worden dus voornamelijk ook gebruikt op brandwerende deuren en vluchtdeuren. Door middel van een duwbalk of een duwstang die je makkelijk en snel indrukt kun je snel de deur openen en jezelf naar buiten en in veiligheid brengen. Je hebt hier dus geen sleutel voor nodig en je hoeft ook geen andere moeilijke dingen te doen.

Lees meer

Waar worden paniekopeners gebruikt?

Anti-paniekopeners worden gebruikt op plekken waar veel mensen komen en waar bij paniek snel de deur geopend kan worden. Vaak zie je deze duwbalken terug op brandwerende deuren. Anti-paniekopeners zie je dan vaak ook terug in openbare gebouwen die brandwerende deuren hebben. Denk hierbij aan plekken zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, maar ook scholen, cafés, restaurants, sportscholen, musea, bioscopen en nog veel meer. In deze ruimte komen veel mensen, maar is kans op brand dus ook een stuk groter. Om snel naar buiten te kunnen zijn er dan de anti-paniekopeners met makkelijke duwbalken.

Paniekopener met duwbalk, duwstang of kruk-kruk beslag

Paniekopeners hebben dus een duwbalk, duwstang of kruk-kruk beslag. Deze stangen en balken staan op een fijne hoogte voor veel mensen. Ze zijn makkelijk in te drukken en dan duw je de deur open. Dan ben je snel buiten in het geval van brand of iets anders gevaarlijks. Van binnen af zijn de deuren makkelijk te openen, maar gelukkig vanaf buiten niet. Zo worden dieven en inbraken geweerd. Aan de buitenkant van de deuren kun je geen beslag zien en kun je dus de deur ook niet openen. Benieuwd waar je de deuren kunt vinden? Deze deuren met duwstang kun je herkennen aan de groene lamp bovenaan de deur.

Specificaties anti-paniekopeners

Anti-paniekopeners zijn vaak gemaakt van sterk, maar licht materiaal. Deze kunnen makkelijk worden geopend, maar kunnen dus ook tegen een stootje. Denk hierbij aan materiaal zoals RVS of aluminium. Dit materiaal is niet alleen sterk en kan tegen een stootje, het is ook licht en makkelijk open te duwen. Daarnaast is het duurzaam materiaal dat nog lang mee gaat. Daarnaast zijn de duwbalken gemaakt voor brede deuren, aangezien brandwerende deuren vaak ook wat breder zijn. Hierdoor kunnen de meeste balken op vrijwel elke keer, van 600 tot 1200 millimeter en nog meer.