Staarthengen

Hengen, ook wel hengsels, zijn hulpmiddelen bij het openen en sluiten van deuren. Hengsel zitten aan de deur vast en hebben een verticale opening waar de pen van een scharnier makkelijk in past. Staarthengen zijn een soort hengsel waarbij de verticale opening voor de pen van het scharnier in het midden van twee hengsel zit. Deze twee hengsel kunnen dan vast worden gemaakt aan dubbele deuren of hekwerken bijvoorbeeld. De twee hengsels zijn speciaal gemaakt voor dit soort deuren, aangezien ze aan beide kanten vast moeten zitten aan een deur of hekwerk. Als je een staartheng koopt, zijn er een paar dingen om de gaten te houden:

Lees meer

Gebruik buiten of binnen

Check bijvoorbeeld altijd of een heng gemaakt is voor buitendeuren of binnendeuren. De meeste hengsels kunnen beide omgevingen aan, maar niet allemaal. Staarthengen zijn speciaal gemaakt voor bijvoorbeeld hekwerken en dubbele deuren en vind je dus vaak buiten. Dat betekent dat ze ook binnen kunnen worden gebruikt. Ze zijn dus bestand tegen slecht weer en gaan niet roesten bij een beetje regen. Of een heng bedoeld is voor binnen of buitengebruik is belangrijk om te checken. Zo weet je namelijk zeker bij een staartheng voor buitengebruik, dat ze ook echt tegen het slechte weer kunnen en dus ook goed op het hek of de deur blijven zitten.

Lengte en breedte

Daarnaast is de lengte en breedte van een staartheng natuurlijk ook erg belangrijk. Deze moet namelijk wel goed en mooi bij je deur of hekwerk passen. De meeste hengen hebben een breedte van 40 tot 50 millimeter en zijn daarmee vrij dun. De lengte van de heng is hier belangrijker. Je wilt namelijk ook niet hebben dat de heng de hele deur betrekt of het hekwerk te veel overschaduwt. Check dus goed de afmetingen van de deur of hek voordat je een staartheng bestelt. Op basis van deze afmetingen kun je een mooie passende staartheng bestellen.

Kleur van de staartheng

Hengen en staarthengen worden in meerdere kleuren gemaakt. Dit omdat ze op een deur worden geplaatst en ze dus erg zichtbaar zijn. Bij een blauwe deur heb je natuurlijk liever een blauw hengsel en bij een zwarte deur weer liever een zwart hengsel. Veel hengsel zijn ook gewoon zilverkleurig door het verzinkte staal waar ze van zijn gemaakt. Dit is makkelijk over te schilderen of spuiten met verf. Hierdoor kun je het ook mooier op de deur of het hek plaatsen.

Materiaal en afwerking

Een hengsel moet een deur ondersteunen en daardoor is het gemaakt van goed sterk materiaal. Een staartheng is meestal gemaakt van verzinkt staal. Dit staal is sterk, maar licht en dun, waardoor het perfect op de deur past. Op basis van welke kleur deur je hebt en wat je voorkeur heeft, kun je dus een mooi passende kleur bij je deur kiezen.