Kruishengen

Kruishengen zijn een soort heng. Een heng, is een hengsel dat vastzit aan de deur en connectie maakt met het scharnier op het kozijn. Bij een kruisheng zit er al een duim vast aan het hengsel. Deze duim werkt als een soort scharnier en zit dus vast aan het kozijn. Met een kruisheng heb je dus een soort van scharnier die grotendeels ook vastzit aan de deur. Een kruisheng heeft het minste vermogen van alle soorten hengen, waaronder de staartheng en duimheng. Een kruisheng wordt voornamelijk gebruikt voor buiten, zoals voor hekken, poorten en tuindeuren. Ze kunnen dus ook goed tegen slecht weer en een stootje.

Lees meer

Andere soorten hengen

Naast een kruisheng zijn er twee andere soorten hengen, namelijk de staartheng en duimheng. De staartheng bestaat uit twee hengsel die samenkomen in een verticaal tussenpunt. Een staartheng is daarom ook gemaakt voor dubbele deuren of hekwerken. Een of beide van de bladen zijn verlengd, want daar kunnen de schroeven worden aangebracht. De duimheng is een hengsel met een langwerpig blad aan de ene kant en een oog dat als scharnier fungeert aan de andere kant. Deze hengsels zijn doorgaans iets sterker dan de kruisheng.

Gebruik kruisheng

Een kruisheng is een hengsel die voornamelijk is bedoeld voor buitendeuren. Het kan ook op binnendeuren worden gebruikt, maar dit komt vrijwel nooit voor. Check altijd even waar de heng voor bedoeld is, dit kan namelijk verschillen. Een heng zet je vast met de scharnierkant van de deur aan de kant van waar de deur aan komt te zitten. Het hengsel kan dan de deur of het hek makkelijk dragen. Hoeveel hengsels je hier voor nodig hebt, hangt af van de hengen. Een heng heeft namelijk een maximaal draaggewicht. Als je bijvoorbeeld een heng hebt met draaggewicht van 50 kilogram, dan heb je voor een deur van 100 kilogram twee hengen nodig.

Lengte en breedte

Bij een kruisheng en bij andere hengen is het belangrijk dat je de afmetingen ervan goed checkt voor je er een koopt. De meeste kruishengen hebben een breedte van 40 millimeter bij het hengsel en nog groter bij de duim. De lengte van een kruisheng is nog belangrijk, het moet namelijk wel op je deur kunnen passen. De meeste hebben een lengte tussen de 200 en 500 millimeter en passen hierdoor op veel deuren en hekwerken. Afhankelijk van je voorkeur en op welke soort deur het hengsel moet komen, kun je een bepaalde lengte uit kiezen. Voor kleine hekken is een klein hengsel voldoende, maar voor grote poorten is een langer hengsel handig.

Materiaal en kleur

Kruishengen zijn standaard gemaakt van sterk en stevig materiaal. Kruishengen worden voornamelijk gemaakt van verzinkt staal. Dit is namelijk sterk, dun en licht en kan veel dragen. Nog lichter materiaal waarvan kruishengen soms worden gemaakt is Zink Magnesium. Dit is een van de lichtste materialen, maar is alsnog erg sterk. Het is perfect voor hekken of lage tuinpoorten.