Hengen

Hengen, enkelvoud heng, is een hengsel die aan een deur vastzit. Het is een plat ijzer dat aan de deur wordt bevestigd. Aan een van de kanten van het hengsel zit een verticale opening. Hier kan een pin van een scharnier in. Hierdoor draait het hengsel dus ook mee met het scharnier. Het hengsel is bedoeld om ook de deur goed mee te draaien. Het trekt de deur makkelijk mee en zorgt ervoor dat de deur en de scharnier makkelijker samen bewegen. Een extra hengsel is goed voor je deur, aangezien het je deur ook beschermd tegen eventuele schade als het scharnier niet sterk genoeg blijkt.

Lees meer

Soorten hengen

Er zijn verschillende soorten hengen. Zo heb je de staarthengen, die aan beide kanten van de verticale opening een platte kant hebben. Deze hengen zijn speciaal gemaakt voor tuinpoorten, hekwerken of twee deuren die verdeeld zijn door een kozijn met een scharnier eraan. Het scharnier zit dan met zijn pen in de verticale opening en het hengsel zitten aan de beide deuren vast. Hiernaast heb je ook nog kruishengen. Hier zitten het hengsel en de duim aan elkaar vast. De verticale opening zit in het midden. Aan de ene kant zit dan een plat hengsel en aan de andere kant de duim, of ook wel het scharnier.

Lengte en breedte

Als je een heng uit gaat zoeken, is het belangrijk te kijken naar de breedte en de lengte van de heng. Het moet namelijk wel mooi passen op de deur en niet meteen de hele deur overnemen. De meeste hengen hebben een breedte van 40 tot 50 millimeter. De lengte van een heng daarentegen kan wel erg verschillen. Zo zijn kleine hengen ongeveer 300 millimeter lang, maar grote hengen zijn wel 1000 millimeter lang. Afhankelijk van wat voor deur of hek je hebt, past een bepaalde lengte hier beter bij. Check dus goed de afmetingen van je deur, zodat je daar een mooie passende heng bij kan kopen.

Kleur

Hengen komen te hangen op de deur. Je kunt ze dus vaak ook goed zien zitten. Dat vindt natuurlijk niet iedereen mooi. Daarom is het zo prettig dat er hengen in verschillende kleuren te koop zijn. Zo heb je de normale hengen van verzinkt staal die dus een normale zilveren kleur hebben. Deze hengen zijn makkelijk over te verven en dus in de kleur van de deur te maken. Daarnaast zijn er sinds kort ook zwarte hengen in ons assortiment. Zwarte hengen vallen beter weg en staan mooi op een zwarte deur. Kleur is belangrijk, aangezien je de heng goed ziet zitten. Dit werk je makkelijk weg door de heng in een bepaalde kleur te verven of te kopen.