Duimen

Duimen zijn niet te missen als je hengen vast wilt maken. Dan heb je namelijk een duim nodig. Een duim is namelijk het onderdeel waaraan je een heng bevestigt. De duim steek je door een ronding van de heng heen, namelijk de verticale opening in de heng. Dan hangt de heng aan de duim vast en doordat de heng aan de deur vastzit, kun je dan de deur makkelijk openen en sluiten. De duim wordt ook wel een pen genoemd en werkt als een soort scharnier. De pen gaat namelijk in de opening van de heng en zo worden de twee verbonden.

Lees meer

Combineer altijd de juiste heng met de juiste duim

Als je een duim bestelt, is het handig om goed te onderzoeken voor welke heng je dit doet. Ook andersom, als je een heng bestelt, check dan even welke duim je hebt. Als je beide gaat bestellen, zorg er dan voor dat ze ook echt bij elkaar passen. De meeste duimen gaan samen met een duimheng. Een kruisheng heeft namelijk al een duim. Sommige staarthengen werken ook met een duim, maar dat ligt compleet aan het product. Check dus altijd even goed of de duim en heng bij elkaar passen.

Soorten duimen

Er zijn verschillende soorten duimen. Wij hebben meerdere soorten in ons assortiment. Zo heb je de plaatduim. Dit is de meest gebruikte duim. De plaatduim zit met een plaatje aan het kozijn of de paal vast en op een uitsteeksel zit een pen. Over deze pen komt dus het hengsel te zitten. Een plaatduim schroef je vast door schroeven door de gaten in de plaat te doen.

Bij een inschroefduim werkt dat net iets anders. Dit is een duim waar al een schroef aan zit. Deze schroef je makkelijk in het materiaal. Er zit ook geen plaatje aan. Aan de schroef zit ook een uitsteeksel waar dan de pen aanzit. Hier komt dan het hengsel weer overheen.

Dan heb je ook nog de moerduim. Deze duim bevestig je dus met moeren. Achter het plaatje waar de pen aan vastzit, zit hier een lange stok die je makkelijk in het materiaal bevestigt.

Als laatste is er ook nog de klauwduim. Deze duim heeft een tweepotige klauw aan het ene uiteinde en de pen aan het andere uiteinde. De tweepotige klauw klem je makkelijk ergens onder vast en dan kan het hengsel over de pen worden geschoven.