Pomp- en krukespagnoletten

Espagnolet is een van de vele woorden voor dit slot. In dit hulpmiddel worden ook de woorden espagnoletsluitingen, spanjolet en draaistang gebruikt. Espagnolet is een sluiting waarmee je ramen en dubbele deuren van binnenuit kunt sluiten. Je kunt dit eenvoudig doen door de sleutel te draaien, de kruk op te tillen, de krukhendel omhoog te doen of andere handelingen uit te voeren. In het geval van pomp- en krukespagnoletten wordt er dus gebruik gemaakt van een pomp of kruk om het slot dicht te krijgen. Deze worden dan door middel van hefboomwerking gesloten of geopend.

Lees meer

Er zijn spanjoletten die op deuren en ramen kan worden geïnstalleerd, en spanjoletten die in deuren en ramen kan worden geïnstalleerd. De espagnolet bestaat uit twee stangen met aan het uiteinde van deze stangen een groef voor de nok. Dit eindigt in een metalen huis in het midden van een raam of deur. Als je vervolgens de kruk of pomp gebruikt om de schijf te draaien, schuift de hendel in en uit. Deze stangen kunnen vervolgens in de groeven van het frame worden geschoven om alles te vergrendelen. Met de pomp of kruk kun je dus makkelijk het slot dichtdoen en dichtdraaien.

Verschillende uitvoeringen

Als je bij ons in het assortiment kijkt, dan zijn er verschillende uitvoeringen van de pomp- en krukespagnolet. Zo zijn er espagnoletten met een pomp of kruk, maar je kunt ook gaan voor een staaf of stang. Daarnaast kun je ook kiezen voor speciale afsluitbare pompen of pompen en krukken die anti-paniek zijn. Anti-paniek betekent dat ze makkelijk en snel te openen zijn, zodat mensen snel weg kunnen in een panieksituatie zoals bij brand of iets anders gevaarlijks. Welke uitvoering je kiest is voornamelijk afhankelijk van wat je zelf het fijnste vindt. Sommige mensen werken graag met een staaf en sommige duwen liever een kruk omhoog om het slot te sluiten.

Draairichting

Wat wel belangrijk is om naar te kijken is de draairichting van het raam of de deur. Op basis hiervan kies je namelijk een bepaalde espagnolet. Check dus even goed welke draairichting je deur of raam heeft, zodat je ook een goede en bijpassende espagnolet kunt kopen. Meestal wordt hier onderscheid gemaakt tussen de linkse en rechtse draairichting van DIN. Veel espagnoletten werken ook met beide draairichtingen. Dus check dat goed voordat je er een koopt die toch niet werkt met de draairichting van je raam of deur.

Keurmerken

Veiligheid is belangrijk en daarom is het bij espagnoletten ook handig om uit te kijken voor bepaalde keurmerken. Met deze keurmerken zit je sowieso goed en weet je zeker dat de sluitingen veilig zijn en inbraken weren. Voor veilig wonen moet je op zoek naar het politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit keurmerk wordt door de politie gegeven aan producten die het wonen in je woning nog veiliger maken.

Daarnaast is er het SKG keurmerk voor inbraakwerendheid. Dit keurmerk is van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Zij testen producten op duurzaamheid, sterkte en inbraakwerendheid. Als deze producten door de test komen, dan krijgen ze het keurmerk en een aantal sterren. Hoe meer sterren bij het keurmerk, hoe inbraakwerender het keurmerk is.