Espagnoletten en Stolpsluitingen

Espagnoletten en stolpsluitingen zijn hulpmiddelen die helpen met het afsluiten van deuren en ramen. Hierdoor vallen ze ook onder hang- en sluitwerk. In dit deel van ons assortiment vind je niet alleen espagnoletten en stolpsluitingen, maar ook multipoints.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Espagnoletten

Espagnolet is een van de vele woorden voor dit sluitwerk. Ook de woorden espagnoletsluiting, spanjolet en draairoede worden aan dit hulpmiddel gegeven. Een espagnolet is een sluiting waarmee je ramen en dubbele deuren kunt sluiten vanuit binnenuit. Dit kun je makkelijk doen door een sleutel te draaien, een kruk, kruiskruk hefboom op te tillen of een andere handeling uit te voeren. Er zijn espagnoletten die je op de deuren en ramen kunt monteren, maar ook die je in de ramen en deuren kunt monteren.

Een espagnolet bestaat uit twee stangen die worden geëindigd met een uitsparing voor de nokken. Dit eindigt in een metalen huis op het midden van een raam of een deur. Hier bevestig je ze met de nokken aan de draaischijf. Als je de schijf dan gaat draaien met bijvoorbeeld een kruk of sleutel, dan schuiven de stangen in en uit. Deze stangen kunnen dan in de uitsparingen in het kozijn worden geschoven, zodat alles op slot wordt gedaan.

Stolpsluitingen

Een stolpsluiting is ook een sluitingsmechanisme, maar dan vaak iets minder zichtbaar. Een stolpsluiting monteer je in het midden en door een handig hefboommechanisme worden er dingen afgesloten. Een stolpsluiting wordt gebruikt bij stolpdeuren en stolpramen. Een stolpdeur is een openslaande deur met twee deuren en zonder kozijn. Een stolpraam is een raam met twee ramen en geen kozijn. Met een stolpsluiting worden dus deze stolpdeuren en stolpramen afgesloten.

Keurmerken

Als je op zoekt bent naar goede en veilige espagnoletten en stolpsluitingen, dan is het handig je ogen open te houden voor bepaalde keurmerken. Zo is er politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit keurmerk test onder andere sloten en scharnieren op hoe veilig ze zijn en hoe inbraakwerend ze zijn. Als ze de veiligheid van een woning verbeteren, dan krijgen ze het keurmerk van Veilig Wonen.

Ook het keurmerk SKG zie je veel terugkomen. SKG, oftewel Stichting Kwaliteit Gevelbouw is een stichting die producten test op stevigheid en duurzaamheid, maar ook op inbraakwerendheid. Onder andere sloten, scharnieren en dus ook espagnoletten en stolpsluitingen worden getest en gekeurd door de SKG. Als ze door de keuring van SKG komen, dan krijgen de producten het keurmerk. Daarnaast krijgen ze ook een aantal sterren op basis van hoe goed ze gescoord hebben. Hoe meer sterren je achter het keurmerk ziet, hoe inbraakwerender het is.