Taatsdeurscharnieren

Taatsdeurscharnieren zijn gemaakt voor een taatsdeur. Een taatsdeur, ook wel pivotdeur, is een deur die geen kozijn nodig heeft en die om zijn verticale as blijft draaien. Bij normale deuren zit het draaipunt op een kwart of in het midden van een deur. Bij een taatsdeur zit het draaipunt aan de onderkant of bovenkant van de deur. Hierdoor kan de deur naar binnen en naar buiten draaien tot een as van 150 graden en tot een stand van vasthoudt van 90 graden. Met taatsdeuren heb je dus geen kozijn nodig en dat vinden veel mensen voordelig. Scharnieren zijn natuurlijk wel nodig en daar komen de taatsdeurscharnieren dan ook kijken.

Kijk voor meer informatie ook op onze pagina van FritsJurgens.

Lees meer

Maximale draaggewicht van het scharnier

Omdat er bij taatsdeuren geen kozijnen zijn, is het maximale draaggewicht van een taatsdeurscharnier erg belangrijk om te checken. Voor je een taatsdeurscharnier in gaat slaan is het sowieso handig om wat vooronderzoek te doen. Een van deze dingen die je kunt onderzoeken is dus het gewicht van de deur. Een scharnier, en ook een taatsdeurscharnier, heeft een bepaald maximaal draaggewicht. Dit maximale draaggewicht is dus het hoogste gewicht dat ze kunnen hebben. Bij een taatsdeur leunt een deur vrijwel volledig op het scharnier en daarom is het maximale draaggewicht goed om in de gaten te houden. Zoek het gewicht van je deur op en bepaal welke scharnier hier bij past.

Afmetingen van de deur

Als het scharnier de deur kan dragen, dan moet het ook wel in en op de deur kunnen passen. Meet daarom altijd goed de deur. Kijk niet alleen naar hoogte en breedte van de deur, maar ook naar de dikte. Hier moet het scharnier namelijk in kunnen passen. Veel taatsdeurscharnieren kunnen ook maar met een bepaalde hoogte en breedte van een deur werken. Het is dus altijd handig om deze informatie bij te hebben als je een taatsdeurscharnier gaat kopen. Match de specificaties van de deur met het kunnen van het taatsdeurscharnier en je weet zeker dat je stevige en de juiste scharnieren hebt ingeslagen.

Breedte van het scharnier

Als je dan de deur hebt opgemeten, is het goed te kijken naar de breedte en afmetingen van het scharnier. Niet elke scharnier zal precies in de afmetingen van de deur passen, maar kies altijd iets dat het dichtste bij de dikte van de deur komt. Iets te klein is niet erg, iets te groot is natuurlijk wel onhandig. Check de dikte van de deur en koop op basis hiervan de juiste breedte taatsdeurscharnier. Aangezien dit scharnier aan de boven- of onderkant in de deur komt, is dit een belangrijk stap om te nemen.