Vloerveren

Vloerveren zijn een van de weinige mechanisme die vanaf de grond een deur meehelpen bij het openen en sluiten. De meeste mechanismes, zoals deurdranger en sluitregelaars, helpen vanaf de bovenkant van de deur mee. Vloerveren niet, zoals de naam al doet vermoeden. Vloerveren zitten namelijk onder aan de deur en op de vloer. Vloerveren zitten in de vloer en regelen vanuit daar het openen en sluiten van een deur. Omdat de vloerveren in de vloer zitten worden ze mooi weggewerkt en kun je ze dus ook bijna niet zien. Door vloerveren vallen deuren niet snel dicht en worden ze ook op een dempende manier geopend.

Lees meer

Als je vloerveren wilt kopen voor je deuren, dan zijn er een aantal dingen om naar te kijken, zodat je de beste vloerveer voor je deur koopt. Hieronder hebben een aantal aspecten verzameld die goed zijn om even te checken zodra je een vloerveer wilt gaan inslaan. Door hier onderzoek naar te doen, koop je sowieso de juiste vloerveer.

Maximale gewicht van deur

Bij een vloerveer hoort een maximaal draaggewicht. Dit betekent dat de deur een maximaal gewicht kan hebben tot waar een vloerveer de deur nog kan helpen met openen en sluiten. Boven dicht gewicht zal de deur te zwaar zijn voor de vloerveer om er iets mee te doen. Het maximale draaggewicht dat de veer kan hebben, is belangrijk om in de gaten te houden. Haal de specificaties van je deur erbij en check het gewicht. Op basis hiervan kun je de juiste vloerveer uitzoeken die ook echt het gewicht van je deur kan dragen.

Sluitsnelheid en sluitkracht

Een vloerveer helpt deels met het sluiten van een deur. Dan zijn de sluitkracht en sluitsnelheid hiervan belangrijk. De sluitsnelheid van een vloerveer is vaak traploos instelbaar. Tot hoeverre het traploos instelbaar is, hangt af van de vloerveer. Meestal kun je de openingshoek in een hoek van rond de 175 graden vastzetten. Daarnaast verschilt de sluitsnelheid van een vloerveer ook weer per vloerveer. Sluitkracht wordt aangegeven met EN. Als je dus echt op zoek bent naar een specifieke sluitkracht en zijn invloed op hoe snel of langzaam iets sluit, dan kun je hier op letten.

Openingsdemping

Een vloerveer helpt niet alleen bij het vertraagd sluiten van een deur, maar ook bij het dempen van de opening van de deur. De vloerveer kun je zo instellen dat, als de deur wordt geopend deze niet zal openzwaaien. De opening van de deur wordt dan gedempt en dan wordt de deur dus op een zachte manier geopend. De openingsdemping is bij de meeste vloerveren mechanisch instelbaar. Je kunt dus zelf bepalen tot op welke hoogte de openingen gedempt worden. Hoeft dat niet per se voor jou? Dan kun je ook vloerveren zonder demping kopen of simpelweg geen demping instellen.

Lengte van de vloerveer

Als laatste is de lengte van de vloerveer ook belangrijk. De vloerveer zit in de vloer verwerkt en is daardoor geen obstakel. Je ziet de vloerveer alleen wel zitten en dan is een te grote vloerveer ook niet mooi. Meet dus de plek bij je deur op waar de veer komt en kies welke grootte mooi zou passen en niet te groot en opvallend wordt. De meeste vloerveren hebben een lengte tussen de 250 en 400 millimeter.