Sluitvolgorderegelaars

De werking van een sluitvolgorderegelaar zit eigenlijk al in de naam. Een sluitvolgorderegelaar regelt namelijk de volgorde van het sluiten. Een sluitvolgorderegelaar wordt daarom vaak ook dubbel gebruikt bij dubbele deuren. Een sluitvolgorderegelaar wordt ook weer aan de deur vastgemaakt. De deuren worden dan automatisch gesloten door de regelaar. Sluitvolgorderegelaars werking ook weer via het principe van spanning en ontspanning. Tijdens het openen spannen ze aan en tijdens het sluiten ontspannen ze weer langzaam en worden de deuren gesloten.

Lees meer

Een sluitvolgorderegelaar regelt de volgorde van sluiten van beide deurvleugels: de passieve deur en de loopdeur of loopvleugel. De loopvleugel slaat als laatste en dit regelt de regelaar makkelijk. De loopvleugel raakt met de aanslagpen de telescooparm en zal zo op de juiste plek blijven staan. Sluitvolgorderegelaars zijn dus echt gemaakt voor dubbele deuren. De regelaars zijn plat en worden mooi weggewerkt bij de deur. Hierdoor zie je er bijna niks van, maar wordt de deur toch netjes en rustig dichtgedaan.

Montage van de sluitvolgorderegelaar

Als je een sluitvolgorderegelaar gaat kopen, is het belangrijk dat je goed checkt waar de regelaar moet worden gemonteerd. Dit kan namelijk verschillen per regelaar. Sommige regelaars moeten op het kozijn aan de scharnierzijde worden gemonteerd, maar sommige ook aan de onderzijde van de bovendorpel van het kozijn worden gemonteerd. Andere worden dan weer gemonteerd aan de zijde van het kozijn dat geen scharnier heeft. Andere opties voor montage zijn ook nog aan de kant van de passieve deur of ingebouwd in de deur.

Er zijn dus veel verschillende vormen van montage voor de regelaar. Inbouw is bijvoorbeeld het netste, omdat het zo mooi weggewerkt wordt. Op het kozijn is het meest gangbare, aangezien dit meestal ook de stevigste plek is om de deur aan te trekken. Als er een passieve en stilstaande deur is, dan kan hier ook een regelaar aan vast gemaakt worden. Hoe dan ook: check dit goed voor je een regelaar inslaat en of het kan op de plek die als suggestie wordt gegeven.

Maximale breedte van de deur

Naast verschillende soorten montage, zijn er ook verschillende soorten afmetingen. Als je een regelaar gaat kopen voor de deuren, dan is het vaak ook goed om te kijken naar de breedte van de deur waar de regelaar komt. Sommige regelaars zijn gangbaar met alle soorten breedtes, maar niet alleen regelaars vallen hieronder. Zo kunnen sommige regelaars alleen goed werken met deuren die een breedte van 500 tot 800 millimeter en kunnen andere weer werken met deuren die een breedte tot wel 2500 millimeter hebben. Hier zit nogal een verschil tussen, dus check dit altijd even voor je een regelaar inslaat.