Inbouwdeurdrangers
Inbouwdeurdranger werken zoals deurdrangers, maar worden in de deur gemonteerd, waar deurdrangers op de deur worden gemonteerd. Inbouwdeurdrangers worden dus in de deur gebouwd. Hierdoor worden ze netjes weggewerkt tussen de deur en het kozijn. Hierdoor zie je er minder van, maar wordt de deur nog steeds automatisch gesloten. Een inbouwdeurdranger werkt ook weer volgens de ontspanning en spanning principe. Als iemand de deur geopend heeft, dan zijn de veren aangespannen. Doordat ze weer terug ontspannen gaat de deur vertraagd dicht. Inbouwdeurdrangers hebben vaak een voorkeur, omdat ze alsnog de deur traag dichtdoen, maar ook netjes zijn weggewerkt.
Lees meerSluitkracht van de dranger
Als je een dranger gaat kopen, dan zul je merken dat er wat verschillen zijn. Zo is er vaak veel verschil in de sluitkracht van de dranger. Sluitkracht wordt aangegeven met EN kracht. Sluitkracht bepaald hoe snel en hard een deur sluit. Bij een inbouwdeurdranger is dit ook belangrijk. Wil je graag je deur snel weer dicht hebben, maar alsnog zonder een harde klap? Dan heb je hiervoor een bepaalde sluitkracht nodig. Ook als de deur wat jou betreft langzaam mag dichtvallen, hoort daar een bepaalde sluitkracht bij. Bedenk hoe je wilt dat de deur sluit en kies op basis daarvan de juiste sluitkracht.
Diepte van de dranger
Niet alleen hoe de deur sluit, maar ook hoe de dranger in de deur past is belangrijk. Aangezien de inbouwdeurdranger in de deur wordt gebouwd, is de diepte hier belangrijk. Het is namelijk belangrijk dat de dranger ook echt in de deur kan worden gebouwd. Zoek dus eerst goed uit welke soort diepte in millimeters er in de deur kan worden gebouwd. De meeste inbouwdrangers zijn tussen de 30 en 40 millimeter diep en passen hierdoor in veel soorten deuren. Toch is het altijd goed dit even te checken, voordat de inbouwdranger toch niet past.
Maximale breedte van de deur
Naast diepte, is de breedte van de deur ook belangrijk. De inbouwdeurdrangers kunnen maar in een maximale deurbreedte functioneren. Vaak ligt deze deurbreedte tussen de 1000 en 1500 millimeter. Check dus van tevoren even goed hoeveel millimeters je deur breed is. Hoe breder de deur, hoe langer de deurdranger zal moeten zijn. Het is daarom altijd handig om de deurbreedte op te meten. Elke inbouwdeurdranger heeft een maximale deurbreedte en op basis hiervan kies je dus makkelijk de juiste uit die bij je deurbreedte past.
Voor binnen of buiten
Deurdrangers hebben veel te verduren. Zelfs als de deurdrangers in de deur worden gebouwd, moeten ze alsnog hard werken. Dan is het een groot verschil of de dranger in een buitendeur of binnendeur wordt geplaats. Buiten kan het namelijk hard gaan regenen, sneeuwen of stormen. Dit kan invloed hebben op de werking van de dranger. Gelukkig zijn er extra stevige en extra gecoate deurdranger speciaal voor buitendeuren. Deze heb je ook wel echt nodig met Nederlands weer. Check daarom altijd even voor welke soort deur de dranger is gemaakt. Een extra stevige deurdranger voor een buitendeur gaat namelijk een stuk langer mee en kan net iets beter tegen het slechte weer.