Deurdrangers

Een deurdranger, ook wel deursluiter of dranger genoemd, is een mechanisme dat ervoor zorgt dat een deur automatisch wordt gesloten nadat deze is geopend. Het mechanisme zit aan de bovenkant van een deur en werkt dus automatisch. De werking ervan is makkelijk: als de deur wordt geopend, spannen de veren in de dranger zich aan door de hefbomen. Als de deur dan wordt losgelaten, dan sluit de deur weer makkelijk door de gespannen veer. Dan is snel de deur weer dicht. Maar niet te snel: door een deurdranger gaat een deur netjes en vertraagd dicht. Dit zorgt ervoor dat de deur niet dichtklapt, maar juist netjes weer dicht valt.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten deurdranger. Zo heb je deurdrangers met armen, zoals een glij-arm of schaararm. Een deurdranger met glij-arm heeft vaak de voorkeur: deze deurdrangers zijn namelijk net iets mooier en netter. Een schaararm gaat namelijk in een hoek omhoog staan als de deur dicht is en een glij-arm blijft gewoon plat liggen. Ook zijn er speciale deurdranger voor buitendeuren. Deze hebben een hardere verflaag zodat deze ook mee kan gaan in slecht weer zoals regen, storm en sneeuw. Daarnaast verschillen de deurdrangers ook in dikte en welke olie er precies gebruikt wordt om de veren aan te sturen.

Het afstellen van een deurdranger

Het afstellen van een deurdranger doe je door de deur helemaal open te zetten. Vervolgens draai je de dranger en beide stelschroeven van de deurdranger dicht. Je weet dat je het goed hebt gedaan als de deur nu open blijft staan. Vervolgens draai je een van de schroeven langzaam een beetje open. Als het goed is gaat de deur dan langzaam dicht. Hoe verder je de schroef opent, hoe sneller de deur dichtgaat. Hier bepaal je dus de sluitsnelheid van de deur.

Als je maar een van de schroeven een stukje hebt opengedraaid zal de deur niet helemaal dichtgaan als je het goed hebt gedaan. De deur zal pas dichtvallen as ook de andere schroef langzaam wordt opengedraaid. Bepaal hier ook weer de snelheid van het sluiten, hetzelfde als bij de andere schroef is handig. Zo stel je dus makkelijk de sluitsnelheid in en heb je een deur die automatisch wordt gesloten door de dranger.

Aspecten om op te letten als je een deurdranger koopt

Als je een deurdranger gaat kopen, is het handig om een aantal dingen te bepalen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de sluitkracht van een deurdranger. Hier kan nogal een verschil tussen zitten. Sluitkracht wordt aangegeven met EN. Ook de maximale deurbreedte waar de dranger op kan worden gemonteerd is belangrijk. Een te grote of kleine deurdranger heb je namelijk niks aan. Check daarnaast ook altijd of de draairichting past bij de draairichting van de deur. Als laatste is het belangrijk dat je voor buiten echt een deurdranger voor buiten koopt. Deze zijn namelijk meer bestand tegen het weer.