Armen

Armen zijn de hulpjes van een deurdranger. Armen worden bij een deurdranger bijgekocht om zo het sluiten van een deur te regelen. Armen worden op de drangers gemonteerd en helpen met het sluiten van een deur door middel van naar elkaar of naar boven bewegen. Er zijn veel verschillende soorten armen die helpen met het automatisch sluiten van een deur. Elk heeft zo zijn eigen voordelen en past bij een bepaalde soort deur of situatie. Ook hier werkt het principe weer met spanning en ontspanning: door middel van ontspanning van de armen worden de deuren gesloten. Hieronder benoemen we de verschillende soorten armen.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Glij-armen

Een glij-arm is een platte soort arm die je vrijwel niet kunt zien zodra de deur geopend en gesloten is. Bij een gesloten deur ligt een glij-arm plat tegen de deur aan en zie je er dus vrijwel helemaal niks van. Als een arm in een grotere hoek dan 25 graden zit, gaat de deur makkelijker en lichter open. Daar zorgt het afvallen draaimoment namelijk voor. Glij-armen zijn een favoriet om toe te voegen aan deurdrangers. Door het makkelijke mechanisme en de nette wegwerking worden de glij-armen het meeste gekozen bij deurdrangers. Ze zijn ook makkelijk te monteren en vervangen.

Schaararmen

Schaararmen zijn dan weer heel anders. Een schaararm staat namelijk in een hoek op de deur wanneer deze gesloten is. Als een deur wordt geopend dan trekken de twee schaarkanten naar elkaar toe. Dan wordt de deur weer gesloten doordat de schaararmen weer in een hoek worden getrokken. Op deze manier valt de deur dus niet hard dicht. Een schaararm zonder stop wordt gewoon een schaararm genoemd.

Vasthoudarmen

Er bestaan namelijk ook schaararmen met stoppen, deze worden ook wel vasthoudarmen genoemd. Ze hebben deze naam gekregen omdat je de arm ook vast kan zetten en dan blijft de deur dus open staan. Ook vasthoudarmen staan in een hoek als de deur dicht is. Vasthoudarmen zijn perfect voor als je een deur, bijvoorbeeld in een school, hebt die vaak open moet blijven staan. Met een vasthoudarm doe je dit makkelijk.

Parallel armen

Als laatste is er nog de parallel arm. Deze arm wordt niet vaak gebruikt. Een parallel arm bevestig je deels op de dranger op de deur en deels op het kozijn waar de deur aan vast zit. Dit is voornamelijk een arm die je aan een deurdranger vast doet van een deur die je van je weg opent. Daarnaast zijn parallel armen ook voordelig voor als je een rolluik met een in de weg zittende uitstekende knik-arm hebt of als je een dun kozijn hebt waar geen deurdranger aan kan worden gemonteerd.

Aspecten om in de gaten te houden tijdens het winkelen voor armen

Als je losse armen gaat kopen, let dan goed op welke arm het beste past op de deurdranger die je hebt. Sommige drangers gaan beter met schaararmen en andere weer beter met glij-armen. Check daarnaast altijd de draairichting van de armen en de draairichting van de deur. Deze moeten namelijk matchen.