Bovenraamsluiting

Bovenraamsluitingen zijn sluitingen voor bovenramen. Onder bovenramen verstaan we ramen die zich buiten het bereik van mensen bevinden. Hierdoor kan je het zelf niet makkelijk openen en sluiten. Daar komen dan hulpmiddelen zoals de bovenraamsluitingen bij kijken. Bovenraamsluitingen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo heb je handmatige en elektrische bovenraamsluitingen. Afhankelijk van je eigen voorkeur, hoe hoog het raam is en wat je zelf nog kan, is een van de twee opties de beste voor jou en je raam. Er zijn verschillende soorten bovenraamsluiting, maar een van de meest gebruikte is de schaarsluiting.

Lees meer
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Schaarsluiting

De schaarsluiting is een van de bekendste en populairste bovenraamsluitingen. Je hebt een schaarsluiting voor binnenvallende en buitenvallende ramen. Een schaarsluiting bestaat uit scharen, stangen en een afdekprofiel, een raambok en bedieningselement. De scharen in de schaarsluiting dienen als een soort scharnier van het raam. Via het bedieningselement kun je zorgen dat het raam gesloten en geopend kan worden. Dit doe je door het scharnier en de scharen dus te bewegen. De raambok vormt de verbinding tussen de scharen en het raam en het afdekprofiel zorgt ervoor dat de scharen netjes worden weggewerkt.

Handmatige bediening

Je hebt twee overkoepelende soorten bij bovenraamsluitingen. Er zijn handmatige bovenraamsluitingen en elektrische bovenraamsluitingen. Handmatige bediening kan zijn in de vorm van extra lange handgrepen. Met deze extra lange handgrepen kun je alsnog makkelijk het raam openen en sluiten. Dit kun je makkelijk doen door de handgrepen te gebruiken net zoals bij andere raamsluitingen. Handmatige handgrepen zijn voornamelijk bedoeld voor bovenramen die net buiten je bereik zijn. Voor erg hoge ramen zijn de handgrepen namelijk niet lang genoeg.

Elektrische bediening

Elektrische bediening is ideaal voor ramen die erg hoog zitten of als je gewoon graag elektrische je ramen open en dicht doet. Elektrische bovenraamsluitingen zijn er in overvloed. Zo zijn de meeste schaarsluitingen elektrisch. Er is ook de AXA remote. Deze sluiting is mechanisch en met een elektrische bediening open en sluit je de ramen met verschillende armen. De AXA remote kun je aansturen met een draadloze afstandsbediening. Zo kun je precies instellen hoe ver het raam open of dicht moet. Naast de AXA zijn er nog veel meer goede elektrische bovenraamsluitingen die het openen en sluiten van je bovenraam sneller en makkelijker maken.

Buitenvallend of binnenvallend raam

Als je een bovenraamsluiting voor je bovenraam gaat kopen, is het handig om te checken wat voor bovenraam het is. Er wordt namelijk bij een bovenraam en zijn sluiting verschil gemaakt tussen buitenvallende en binnenvallende ramen. Dat heeft namelijk invloed op de manier waarop een raam sluit en opent. Check daarom altijd welk soort bovenraam je hebt en welke soort sluiting daar bij past. Met een bovenraamsluiting voor binnenvallende ramen kun je geen buitenvallende ramen openen helaas.