Metaalvijlen

Om je klus zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, is het belangrijk om gebruik te maken van goed gereedschap. Dat begrijpen we bij Burghouwt maar al te goed, en daarom bieden we jou alleen het beste gereedschap aan van topmerken. Zo weet jij zeker dat je kiest voor kwaliteit en kun je jouw klus goed uitvoeren. Ben je op zoek naar een goede metaalvijl? Op deze pagina vind je alle metaalvijlen in het assortiment van Burghouwt. Bekijk je mogelijkheden, ontdek alles over het gebruik van dit type vijl en lees hoe je de beste metaalvijl kiest voor jouw klus.

Lees meer

Wanneer gebruik je metaalvijlen?

Je gebruikt metaalvijlen voor het bijwerken van een metalen werkstuk. Zoals de naam doet vermoeden is een metaalvijl speciaal te gebruiken voor metaal, maar een vijl heeft vaak meerdere toepassingsgebieden. Over het algemeen zijn er meerdere soorten vijlen die geschikt zijn voor diverse materialen. Zo is een halfronde vijl zeer geschikt voor metaal. Dit type vijl is aan de ene zijde rond en is voorzien van middelgrove tanden. De andere kant is recht en bestaat uit fijne tanden. Hierdoor gebruik je dit type vijl vooral voor het vijlen van holle en vlakke oppervlakken, maar ook grote gaten. Er zijn daarnaast ook nog andere soorten vijlen beschikbaar voor metalen voorwerpen.

De voordelen van metaalvijlen op een rij

Wil je graag een metaalvijl aanschaffen? Er zijn verschillende voordelen waar je bij dit type gereedschap gebruik van kunt maken. Onderstaand vind je de belangrijkste voordelen van deze vijl op een rij:

  • Veelzijdig: de metaalvijl is breed toepasbaar. Hoewel de naam doet vermoeden dat deze vijl alleen voor metalen objecten is, kun je de vijl ook gebruiken bij hout, kunststof en andere materialen.
  • Nauwkeurig: met een metaalvijl is het mogelijk om een zeer nauwkeurig resultaat te behalen. Je kunt dankzij de grove of juist fijne tanden het effect creëren dat je in gedachten hebt.
  • Snel: met een metaalvijl kun je heel snel het gewenste resultaat behalen. Je hebt daarnaast ook zelf invloed op hoe snel je werkt, omdat je te maken hebt met een stuk handgereedschap.

Zo kies je eenvoudig en snel de beste metaalvijl

De beste metaalvijl kiezen doe je vooral op basis van de klus die je uitvoert en je persoonlijke voorkeur. Moet een holle metalen voorwerp glad gemaakt worden of wil je juist een ander effect creëren? Een halfronde metaalvijl is hier perfect voor te gebruiken. Het is daarnaast ook mogelijk om een van de andere soorten vijlen te bekijken, om te zien welke effecten je hiermee kunt bereiken. Let daarnaast ook op de tanden van de vijl: hoe meer tandjes, hoe fijner het resultaat.