Spades

Goed tuingereedschap brengt tal van voordelen met zich mee. Je kunt niet alleen sneller werken, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je een beter resultaat behaald. Als hobbyist aan de slag gaan in de tuin of als professional: je hebt altijd baat bij het gebruik van kwalitatief gereedschap. Dat begrijpen we bij Burghouwt maar al te goed, en daarom vind je hier alleen het beste tuingereedschap voor iedere klus. Lekker in de tuin werken? Bekijk hier het complete assortiment van spades. Ook lees je hier waar je op moet letten als je een spade gaat aanschaffen. Zo weet je zeker dat je kiest voor de beste kwaliteit.

Lees meer

De toepassing van een spade

Een spade is een soort tuingereedschap waarmee je onder andere graafwerk kunt uitvoeren. Ook is het een gereedschap dat je kunt gebruiken voor het omspitten van grond. Vrijwel iedere vakman heeft een spade in de schuur staan en deze is dan ook onmisbaar wanneer je in de tuin aan de slag gaat. Een spade is op tal van manieren te gebruiken en biedt daardoor veel gemak voor klussen in de tuin. Er zijn heel veel verschillende soorten spades verkrijgbaar: het is aan jou om te bepalen wat voor jouw tuin de beste keuze is. Verderop lees je enkele aandachtspunten.

Wanneer heb je een spade nodig?

Je hebt een spade nodig wanneer je gaat graven in de tuin, bijvoorbeeld om een nieuwe struik te planten. Maar als je jouw tuin, moestuin of bloemperk gaat omspitten heb je ook baat bij het gebruik van een goede spade. Spades hebben een dun en scherp blad, waardoor ze gemakkelijk door de grond heen gaan. Zaken als graven en omspitten zijn dan ook geen probleem voor dit type schep.

Zo kies je de beste spade voor jouw klus in de tuin

Er zijn heel veel verschillende soorten spades te vinden, maar dit betekent niet dat ze allemaal gebruikt kunnen worden in jouw tuin. Er zijn een aantal punten om op te letten voor het kiezen van een goede spade. Onderstaand vind je de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

  • Grondsoort: een gesmede spade is de beste keuze in harde grondsoorten zoals klei. Je kunt ook kiezen voor de klassieke spade, een smalle spade geschikt voor diverse grondsoorten.
  • Lengte: de steel moet niet te lang zijn, maar ook niet te kort. Een te lange steel zorgt voor belasting van de schouders en een te korte steel zorgt voor belasting van de rug. Je kunt zelf thuis gemakkelijk meten wat de juiste lengte van de steel is, gebaseerd op jouw eigen lengte.
  • Handgreep: je kunt kiezen voor een spade zonder handvat, waarbij je gewoon de steel vastpakt. Ook zijn er spades met een t-handvat of een d-handvat. Een t-handvat wordt het meest gekozen vanwege het comfort voor grote en kleine handen.