Grondboren / Palenboren

Hoeveel waarde hecht jij aan kwaliteit? Bij Burghouwt staat het bieden van kwaliteit hoog in het vaandel, en daarmee willen we ervoor zorgen dat onze klanten niets in de weg staat om hun klus perfect uit te voeren. 'Verstandig bouwen, samen met Burghouwt' is al jaren onze zienswijze en wij geloven dat kwalitatief gereedschap de basis is voor een goed en verstandig uitgevoerde klus. Zo ook als het gaat om grondboren/palenboren. Hier lees je alles over de toepassing van dit gereedschap en ontdek je hoe jij de beste keuze maakt.

Lees meer

Wat zijn grondboren/palenboren?

Grondboren/palenboren zijn typen gereedschap waarmee het mogelijk is om zelf gaten in de grond te boren. Ga je bijvoorbeeld een schutting plaatsen? Dan moet je eerst gaten maken waar de fundering in komt te staan. Maar ook als je een plant in de tuin wilt plaatsen moet er eerst een gat gemaakt worden: ook hierbij is het mogelijk om voor een grondboor of paalboor te kiezen. Maar wat is nu precies het verschil tussen beide opties?

  • Grondboor: een professionele tool voor het maken van gaten in de grond. De grondboor is voorzien van een losse T-handgreep en de buis van de boor is voorzien van een borgpen. Het is makkelijk om een verlengstuk te plaatsen tussen de boor en de handgreep. Een grondboor heeft een gedraaide punt, waardoor je gemakkelijk een gat kunt maken in zware grondsoorten.
  • Palenboor: een palenboor is een goede tool voor het plaatsen van palen in de grond, bijvoorbeeld voor een tuinhek of schutting. De palenboor heeft altijd een vaste lengte, tussen 120 en 130 centimeter. Een palenboor is een eenvoudig type grondboor die niet alleen goed betaalbaar is, maar ook makkelijk in gebruik.

Alles over het gebruik van dit gereedschap

Het belangrijkste verschil tussen de grondboor en de palenboor is dus dat de grondboor verlengbaar is en voorzien is van een gedraaide punt. De palenboor daarentegen is een wat meer eenvoudige tool voor het maken van gaten in de grond. Je kunt in ieder geval beide soorten grondboren gebruiken om een gat in de grond te maken. Op deze manier is het goed mogelijk om een stevige basis te maken voor een schutting of tuinhek.

Zo kies je de beste boren

De beste boor kiezen: hoe doe je dit? Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een boor die perfect aansluit op je wensen. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten in het maken van een keuze:

  • Toepassing: beide boren zijn te gebruiken voor het maken van een gat, maar voor de meer professionele uitvoering wordt vaak een grondboor aangeraden, onder andere vanwege de mogelijkheden die je hiermee hebt.
  • Gemak: over het algemeen zal een grondboor makkelijker te gebruiken zijn, onder andere vanwege de gedraaide punt. Anderzijds is een palenboor ook prima te hanteren, vooral bij zachte grondsoorten.
  • Details: let op de details van beide boren. Een palenboor is smaller, waardoor het wel goed mogelijk is om een laatste paal te plaatsen naast een schuurtje of andere grens. Dit is met een grondboor minder goed mogelijk. Dit zijn details die de doorslag kunnen geven.