Dopsleutels / Ratelsleutels

Er zijn verschillende klussen waarbij je te maken hebt met bouten en moeren. En of je deze nu moet vastdraaien of los moet maken: hiervoor heb je altijd de juiste tools nodig om je klus zo snel en vakkundig mogelijk te klaren. Een van de mogelijkheden die je hebt is de aanschaf van een dopsleutel/ratelsleutel. Op deze pagina vind je dan ook het complete assortiment van Burghouwt op het gebied van dopsleutels/ratelsleutels. Bekijk alle mogelijkheden in het aanbod en kies voor kwaliteit, want daar kun je bij Burghouwt altijd van op aan.

Lees meer

Dit moet je weten over dopsleutels/ratelsleutels

Een dopsleutel/ratelsleutel is een stuk gereedschap dat je gebruik voor het los- en vastdraaien van bouten en moeren. Vrijwel iedere dopsleutel heeft een moerdop die is voorzien van een zes- of twaalfkantige holte. Deze sluit zich perfect om een moer of boutkop. Op deze manier is het makkelijk deze los of vast te draaien. Er zijn verschillende uitvoeringen van de dopsleutel. Zo kun je kiezen voor een dopsleutel die uit een stuk bestaat, maar ook dopsleutels die bestaan uit een handgreep met daarbij losse doppen die je er zelf op kunt zetten, afhankelijk van wat je nodig hebt.

  • Vaste dopsleutel: verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, is meestal vervaardigd van speciaal staal. Je kunt kiezen voor een haakse dopsleutel met een haaks omgebogen steel, een dopsleutel in t-sleutel uitvoering en een schroevendraaier dopsleutel model.
  • Losse dopsleutels: hierbij is er sprake van een handgreep met vierkante stift, voorzien van een snapkogeltje.De moerdoppen zijn voorzien van een opening die van groot is als de stift. Een compleet set bestaat vaak ook uit diverse handgrepen.
  • Ratelsleutel: een dopsleutel met een speciaal ratelmechanisme. Moeren worden vast- en losgedraaid door de ratel heen en weer te bewegen. Het is goed mogelijk om een dopsleutelset aan te schaffen waar ook een gereedschap met ratelmechanisme bij zit.

Hoe kies je de juiste dopsleutel?

De juiste dopsleutel kiezen is vooral afhankelijk van de klus die je moet uitvoeren en wat je eigen voorkeur is. Wil je het liefst een vaste dopsleutel in een t-sleutel uitvoering waarmee je gemakkelijk een moer los- of vastdraait? Of wil je een losse dopsleutel waar je tal van verschillende moerdoppen op kunt plaatsen? Zo weet je zeker dat je altijd een manier hebt om een bepaalde moer of bout los te maken. Het kan dan ook aantrekkelijk zijn om voor een complete set te kiezen waar ook een losse handgreep bij zit. Bekijk je mogelijkheden bij Burghouwt en kies voor de beste kwaliteit.