Sleutels

‘Verstandig bouwen, samen met Burghouwt’, is al jarenlang onze slogan en daar staan we nog steeds helemaal achter. Want we willen jou helpen om de beste beslissingen te maken voor jouw klus en daar hoort natuurlijk kwalitatief gereedschap bij. Op deze manier kun jij altijd verzekerd zijn van kwaliteit. Dit geldt ook voor ons aanbod van sleutels. Met een ruim aanbod van tientallen soorten sleutels vind je altijd wat je nodig hebt. Ook lees je hier hoe je de beste sleutel kiest voor de juiste toepassing.

Lees meer
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Waarvoor gebruik je sleutels?

Je gebruikt sleutels voor het los- en vastdraaien van bouten en moeren. De vorm van een moer- of boutkop is meestal zeskantig, maar ze kunnen ook vierkant zijn, cirkelvormig met platte vlakken of een andere vorm hebben. Het is daarom mogelijk om een passende sleutel te hebben waarmee je de bout- of moerkop los of vast kunt draaien. Er zijn verschillende soorten sleutels verkrijgbaar, waardoor het mogelijk is om altijd de juiste sleutel te gebruiken voor jouw klus. Denk bijvoorbeeld aan steeksleutels, ringsleutels, ratelsleutels en momentsleutels.

De meest bekende soorten sleutels

 • Dopsleutel: een dopsleutel is een verzamelnaam voor verschillende uitvoeringen van sleutels. Onder andere de bougiesleutel en de kruissleutel vallen onder de dopsleutels. De sleutels hebben een steel met vierkante stift en een onderzijde met een zeshoekige opening. Dopsleutels worden vaak in een doppenset geleverd
 • Pijpsleutel: een pijpsleutel bestaat uit een naadloos stalen pijpeind. De uiteinden hebben een zeskantige opening waar de kop van een moer of bout in past. Het draaien gebeurt door middel van een passende stift.
 • Schroefsleutel: platte sleutel met een verstelbare greep waardoor je tal van soorten moeren los- en vast kunt draaien.
 • Inbussleutel: de inbussleutel is een langwerpige zeskantige sleutel die aan een uiteinde onder een hoek van 90 graden is omgezet. Schroeven en bouten die een binnenzeskant hebben kunnen hiermee in- en uitgedraaid worden.

Hoe kies je de beste sleutel voor je klus?

Er zijn tientallen sleutels en uitvoeringen: dit maakt het mogelijk lastig om een goede keuze te maken. De beste keuze maken doe je dan ook vooral op basis van de klus die je moet uitvoeren. Kijk naar het type moer waar je mee te maken hebt: je kunt dan vaak al zien wat voor soort sleutel je hierbij nodig hebt. Het is daarnaast ook belangrijk om te kiezen voor gebruiksgemak. Het kan daarom slim zijn om te kijken naar een sleutel verkrijgbaar in een t-sleutel uitvoering: onder ander de dopsleutel en de inbussleutel is in deze uitvoering verkrijgbaar.