Blokschaven

Verstandig bouwen staat centraal bij Burghouwt. We willen jou helpen om verstandig te bouwen en dit doen we onder andere door het aanbieden van kwalitatief gereedschap. Er is steeds meer aandacht voor bouwen met de nadruk op mens en milieu: daar staan we bij Burghouwt dan ook helemaal achter. We nemen alleen goed gereedschap op in ons abonnement en dat zie je terug in ons aanbod van blokschaven. Deze tool gebruik je voor de bewerking van houten oppervlakken. Bekijk hier niet alleen alles over het gebruik van de blokschaaf, maar ontdek ook hoe je de beste blokschaaf kiest.

Lees meer

Alles over de werking van blokschaven

De blokschaaf is een tool voor houtbewerking. Je kunt hier niet alleen ruw maar ook grof schaafwerk mee uitvoeren. De blokschaaf bestaat zowel in houten als metalen uitvoering. Waar vroeger vooral de houten variant werd gebruikt, is vandaag de dag de stalen blokschaaf het meest in gebruik. Dit type schaaf bestaat uit een onderkant, ook wel de zool genoemd: dit is de basis van de schaaf. Voorop de zool zit een knop waarmee het mogelijk is de schaaf voorwaarts te duren. Dit is ook mogelijk met het handvat achterop de zool.

De schaafbeitel op de schaaf is een belangrijk onderdeel: deze is geslepen en is daardoor zeer scherp, waardoor de snede precies haaks blijft. Er zit ook een keerbeitel aan de schaaf bevestigd: hiermee is het mogelijk de houtspanen omhoog te stuwen, waardoor er een karakteristieke krul van hout uit de bek omhoog komt. Verder zit er nog een dekbeitel op de schaaf, waarmee beide beitels vastzitten.

Wanneer gebruik je de blokschaaf?

Je gebruikt een blokschaaf voor het uitvoeren van zowel ruwe als grove schaafwerken. Denk hierbij aan het glad en strak maken van een houten oppervlak. De blokschaaf is niet alleen te gebruiken door de doe-het-zelver, maar ook voor de professionele vakman. Doordat er sprake is van een grote zool kunnen oppervlakken snel strak gemaakt worden.

In 4 stappen de beste blokschaaf kiezen

  • Bepaal de klus: kijk naar de werkzaamheden die je wilt uitvoeren en welke tool je hier het beste voor kunt gebruiken. Het is in bepaalde gevallen ook mogelijk om voor een combinatieschaaf te kiezen, waarmee je nog meer mogelijkheden hebt. Dit is niet altijd nodig, vaak is een blokschaaf voldoende voor de doe-het-zelver.
  • Kies de uitvoering: blokschaven zijn verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen. Wil je een blokschaaf met een brede beitel of wil je juist een smaller apparaat? Dit is vooral afhankelijk van de klus die je uitvoert en je persoonlijke voorkeur.
  • Kijk naar specificaties: het is nooit verkeerd om goed te kijken naar de specificaties van de blokschaaf, zoals de breedte en lengte van de beitel.
  • Kies voor comfort: het handvat van een beitel moet prettig aanvoelen, omdat je zo veel langer achter elkaar kunt schaven. Let dan ook goed op de aanwezigheid van een ergonomische handgreep.